Evo kako možete utišati unutarnjeg kritičara

Svi imamo unutarnjeg kritičara. To je onaj glas u našim mislima koji ima uvijek mišljenje o svemu. Može biti prilično zabrinjavajući, zahtijevan, osuđujući, a ponekad čak i neodobravajući.

Sumnja u sebe, taj unutarnji glas koji nas najčešće zaskoči nespremne, nešto je s čime smo se svi susreli. No njegove kritike treba svesti na razumnu mjeru.

Povezano je s depresijom, krivicom, stidom i povećanom proizvodnjom kortizola, što dovodi do visokog nivoa stresa. Nužno je da prekinemo s tom negativnom radnjom i počnemo s pravom brigom o sebi. Kako?

Evo četiri jednostavna i praktična načina da započnete pozitivnu promjenu:

1. Rad i samo rad

Da, u današnjem je svijetu sagorijevanje od posla oznaka časti, ali stalno imamo utisak da nismo dovoljno dobri koliko god toga postigli. Ovaj se trend mora zaustaviti. Važno je napraviti pauzu za odmor. Ako se kvalitetno odmorite, posao ćete obavljati sa strašću i energijom. Zaključak: napravite pauzu. Ono što ste dosad napravili je dovoljno za danas – dovoljno ste dobri!

2. Vježbajte zahvalnost

Ovo treba biti na vrhu svačije liste obaveza za brigu o sebi. Izaberite dobar trenutak da razmislite o tri stvari na kojima ste zahvalni svakog dana. Jedan od načina da ovo unesete u svoj svakodnevni život je pisanje dnevnika zahvalnosti. Postoje i aplikacije koje vam mogu pomoći da pronađete prostor za zahvalnost u užurbanim danima.

3. ‘Krivite’ i sebe za dobro

Budite svjesni snažnog utjecaja riječi na vaš život. Umjesto ‘moram’, govorite si ‘mogu’ i osjetite se osnaženom izborima koje imate u odnosu na vlastite odluke. ‘Krivite’ sebe i za dobro što se događa u vašem životu, umjesto samo za loše. Uhvatili ste se kako se za anksioznost vašeg djeteta krivite jer ste loš roditelj? Suprotstavite se tome tako što ćete ‘kriviti’ sebe za djetetovu velikodušnost.

4. Smanjite jačinu zvuka na radiju s ‘lošim vijestima’

Teško je brinuti o sebi i drugima kada u pozadini stalno slušate negativu vašeg unutrašnjeg kritičara. Možda ne možemo u potpunosti izbaciti povremene upade tih negativnih frekvencija, ali za početak probajte bar stišati zvuk. Svi se ponekad borimo s unutrašnjim glasom. To je normalno i dio je onoga što nas čini ljudima. Naučite kako smanjiti jačinu tog zvuka: budite svjesni svog unutrašnjeg glasa

Više o temi

Izvor:Profitiraj.hr