Evo kako se kreću cijene stanova na Jadranu i u unutrašnjosti

by | kol 22, 2023 | Posao | 0 comments

Ovisno o gradu, raspon prosječnih srpanjskih cijena stanova kreće se između 1350 eura i gotovo 5.000 eura po kvadratu.

Gradovi na jadranskoj obali ističu se visokim cijenama, osobito luksuzne destinacije poput Opatije, a prosječna oglašavana cijena kvadrata koja prelazi 4.000 eura u srpnju je zabilježena u nekoliko gradova na moru.

Cijene u unutrašnjosti od 1350 eura po kvadratu

Na zagrebačkom tržištu nekretnina cijene su i dalje više no u ostalim gradovima u unutrašnjosti, ali više i od nekih gradova na Jadranu, a za kvadratni se metar stanova u Zagrebu u prosjeku tražilo 2.850 eura.

Cijena zagrebačkih stanova je konzistentno visoka u odnosu na brojne druge gradove, što nije iznenađujuće s obzirom da je Zagreb grad u kojem su nekretnine traženije no u ostatku Hrvatske“, rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o., koja upravlja mrežom portala za nekretnine, Crozilla.com i Indomio.hr.

Gradovi u unutrašnjosti poput Varaždina i Bjelovara prikazuju različite trendove. Dok Varaždin bilježi pad cijena na 2.509 eura, Bjelovar ostaje stabilan s cijenom od 1.784 eura po kvadratu.

Na istoku zemlje, gradovi poput Osijeka i Slavonskog Broda bilježe prosječne srpanjske cijene kvadratnog metra od 1.754 eura i 1.375 eura, uz porast od 2 posto i 0,9 posto. Unatoč mjesečnom porastu, grad Karlovac sa prosječnom cijenom od 1.356 eura i dalje ostaje među jeftinijim gradovima.

Luksuzne nekretnine i visoke cijene na Jadranu

Kada pogledamo jadransku obalu, vidimo da su cijene, očekivano, daleko više nego u unutrašnjosti. Najviše srpanjske cijene na oglasniku Crozilla.com bilježi Opatija u kojoj se prosječna vrijednost kvadratnog metra približava iznosu od čak 5.000 eura. Opatija je poznata po ponudi luksuznih nekretnina, poput velikih vila uz obalu ili prekrasnih, otmjenih stanova s pogledom na more.

„Opatija se standardno nalazi na vrhu liste najskupljih gradova po pitanju cijena stanova. Osim atraktivnog položaja na obali, visoke cijene duguje i zahvaljujući svom statusu luksuzne turističke destinacije koja privlači imućne kupce“, rekao je Mladen Matijević.

Rijeka i Pula bilježe cijene od 2.575 eura i 2.725 eura po kvadratu s rastom od 1,3 posto i 1,1 posto. Opatija, Rovinj i Umag, poznata turistička odredišta, bilježe cijene od 4.923 eura, 4.154 eura, i 4.257 eura po kvadratu. Nešto jeftiniji od njih je Poreč s cijenom kvadratnog metra od 3.569 eura.

Na srednjem dijelu Jadrana, Zadar bilježi prosječnu cijenu od 3.333 eura po kvadratu s rastom od 1,6 posto, dok je Šibenik na nešto nižih 3.015 eura po kvadratu s rastom od 0,4 posto.

Južni dio zemlje, sa svojim prekrasnim dalmatinskim gradovima, bilježi visoke cijene nekretnina. Split i Dubrovnik na oglasniku Crozilla.com imaju prosječne cijene metra kvadratnog od 4.096 eura i 4.091 eura, dok Makarska, manji, ali popularni turistički grad, bilježi prosječnu srpanjsku cijenu od 3.663 eura po kvadratu.

Utjecaj turističke sezone

Stvaranje realnih očekivanja, odnosno kreiranje realnih traženih cijena, kod prodavatelja može rezultirati uspješnijim i bržim transakcijama.

„Oglasnik Crozilla.com obrađuje tražene cijene stanova, odnosno one koje se navode u oglasima, kao takve one predstavljaju želje i očekivanja prodavatelja. Ipak, praksa pokazuje kako prilikom realizacije prodaje, odn

Više o temi

Izvor:Profitiraj.hr