Kako biti podrška i dati dobar savjet?

by | kol 23, 2023 | Posao | 0 comments

Za davanje dobrog savjeta potrebna je emocionalna inteligencija. Sjetite se da ne dajete savjete za svoje, nego za tuđe probleme i situacije u kojima se ne nalazite.

Ako želite svoju emocionalnu inteligenciju dovesti na višu razinu, postavljajte više pitanja. Nemojte odmah pokušavati pronaći rješenje, prvo analizirajte situaciju. Savjeti koji se nude s empatijom vjerojatno su bolji savjeti.

Prije davanja savjeta pitajte pitanja

Postavljajte pitanja koja im mogu otvoriti oči za cijelu ‘sliku’ njihovih problema. Pitajte o nečemu što oni možda nisu razmotrili, poput: ‘Što mislite da bi se dogodilo ako…’ i ‘Jeste li razmišljali o pokušaju…’.

Postavljanje pitanja koja proširuju njihovu percepciju može dovesti vašeg prijatelja do verzije istine koja im najviše odgovara.

1. Nikada nemojte umanjiti njihovu brigu

Čak iako se vaš prijatelj brine oko sitnice, budite tu za njega. Ljudi su različiti pa drugačije prihvaćaju određene situacije u životu. Za početak im možete reći: ‘Znam koliko ti ovo znači’ ili ‘Razumijem da te ovo jako povrijedilo’. Nikada nemojte poništavati osjećaje svog prijatelja ili činiti da se problem čini manjim nego što jest. 

2. Stavite moral ispred prijateljstva

Ako vaš prijatelj ima probleme koji uključuju nepravde s njihove strane (npr. ako su spavali s udanom osobom, ukrali, izdali svoju sestru itd.), podsjetite ih da takve stvari nikada ne završavaju dobro. Budite moralni kada savjetujete. Uvijek nudite savjete koji dolaze iz čiste savjesti.

3. Pružite svu potrebnu pažnju

Ako vaš prijatelj traži vaš savjet, velika je vjerojatnost da je usred krize. To znači da biste trebali odložiti telefon ili isključiti TV dok vam objašnjava detalje. Sjednite i poslušajte njihovu priču do kraja prije nego što uspostavite mišljenje. Na primjer, ako imate loše mišljenje o dečku svoje prijateljice, ali ovaj put stvarno nije učinio ništa loše, nemojte ga kriviti samo zato što vam se ne sviđa. Posebno je korisno uzeti vremena i razmisliti o svim aspektima priče prije donošenja zaključka.

4. Zdrav razum stavite ispred osjećaja

Normalno je osjećati puno emocija kada vaš prijatelj priča o problemu. Mogli biste se ljutiti zbog pogreške koju su napravili, ili zato što je pretrpio nepravdu ili možete duboko suosjećati s njihovom boli. Čak i u ovim trenucima važno je staviti zdrav razum ispred osjećaja. Koliko god suosjećali sa svojim prijateljem, njima će više koristiti da čuju logičan savjet.

5. Stavite se u njihovu situaciju

Jedini način da istinski shvatite svog prijatelja je da se stavite na njihovo mjesto. Prije nego što ponudite svoj savjet, probajte shvatiti možete li vidjeti zašto su rekli ono što su rekli ili učinili ono što su učinili? Vrlo je bitno staviti se u njihovu poziciju da ne umanjite njihovu situaciju.

6. Uvijek podržite njihovu odluku

Bit će slučajeva kada će vaš prijat

Više o temi

Izvor:Profitiraj.hr