Pad cijena nafte dok tržište čeka objavu novih podataka

by | kol 23, 2023 | Posao | 0 comments

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima jer su trgovci oprezni uoči objave potencijalno slabih podataka o proizvodnji u razvijenim gospodarstvima svijeta, a čekaju i izjave dužnosnika središnjih banaka s godišnjeg sastanka u Jackson Holeu.

Cijena barela pala je na londonskom tržištu 51 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 83,52 dolara. Na američkom se tržištu barel prodavao po 49 centi nižoj cijeni, od 79,15 dolara.

Tržišta iščekuju signale oko daljnjeg smjera kretanja kamatnih stopa s godišnjeg sastanka dužnosnika Feda, ECB-a, Bank of England i Bank of Japankrajem tjedna u Jackson Hole, u američkoj državi Wyoming.

– Investitori nerado zauzimaju velike pozicije uoči sastanka u Jackson Holeu jer žele vidjeti naznake sljedećeg koraka američke središnje banke –  rekao je Hiroyuki Kikukawa iz Nissan Securitiesa.

Ranije u srijedu objavljeno je da je Japan u kolovozu bilježio pad tvorničkih aktivnosti, treći mjesec zaredom, a eurozona, Francuska, Njemačka, Britanija i SAD će kasnije tijekom dana objaviti svoje podatke o indeksu menadžera nabave (PMI).

– Ono što bi promatrače na tržištu nafte trebalo zabrinjavati je da su procjene njihovih PMI-jeva za proizvodnju ispod 50, stoga su sva u području kontrakcije, a očitanja ispod očekivanja ponovno će biti upozorenja o nižoj potražnji za naftom –  rekao je John Evans iz PVM-a.

Ključna za povećanje naftne potražnje u ostatku godine je Kina, drugo po veličini svjetsko gospodarstvo. No njezin slabi rast frustrira tržišta jer obećani poticaji nisu ispunili očekivanja, uključujući i slabije od očekivanog smanjenje ključne kamatne stope u ponedjeljak.

Na strani opskrbe, članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici odlučili su obuzdati opskrbu kako bi podigli cijene, pri čemu je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za dodatnih 1 milijun barela dnevno (bpd) od srpnja do rujna. I Rusija u kolovozu smanjuje izvoz za 500.000 barela dnevno.

Zalihe sirove nafte u SAD-u nastavile su padati, u prošlome tjednu za oko 2,4 milijuna barela, prema tržišnim izvorima koji su u utorak citirali podatke Američkog instituta za naftu.

Više o temi

Izvor:Lidermedia.hr