Cijene nafte stabilne, ulagači čekaju sutrašnji govor čelnika američkog Feda

by | kol 24, 2023 | Posao | 0 comments

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima, dok ulagači čekaju govor predsjednika američke središnje banke Feda Jeromea Powella u Jackson Holeu u potrazi za daljnjim smjernicama u pogledu kamatnih stopa.

Cijena barela stabilizirala se na londonskom tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje na 83,27 dolara. Na američkom se tržištu barel prodavao također po gotovo nepromijenjenoj cijeni 78,22 dolara.

Podaci o proizvodnoj aktivnosti u sklopu indeksa menadžera nabave (PMI) niza velikih gospodarstava u srijedu su  pokazali sumornu sliku njihova zdravlja i povećali zabrinutost za potražnju.

Japan je u kolovozu izvijestio o smanjenju tvorničke aktivnosti treći mjesec zaredom. Poslovne aktivnosti u eurozoni također su pale više od očekivanog, osobito u Njemačkoj, a čini se i da će se aktivnosti u britanskom gospodarstvu u tekućem tromjesečju smanjiti te prijeti opasnost od njegova pada u recesiju.

Poslovna aktivnost u SAD-u se u kolovozu približila točki stagnacije, s najnižim rastom nakon veljače.

– Slabiji zamah rasta u Kini primarni je uzrok pogoršanja globalnih proizvodnih aktivnosti. To opterećuje europske zemlje, poput Njemačke, u kojima je rast i nadalje jako izložen kineskoj potražnji – ističu analitičari BCA Researcha. 

U međuvremenu, dužnosnici Feda, Europske središnje banke, Bank of England i Bank of Japan stižu u Jackson Hole, na redoviti godišnji simpozij, a investitori čekaju njihove izjave kako bi dobili signale o daljnjem smjeru kretanja kamatnih stopa.

Američki dužnosnici, pak, rade na prijedlogu kojim bi se ublažile sankcije usmjerene na naftni sektor Venezuele, dozvoljavajući većem broju tvrtki i zemalja da uvoze njezinu sirovu naftu ako ta južnoamerička zemlja krene prema slobodnim i poštenim predsjedničkim izborima.

Pad zaliha sirove nafte u SAD-u iznad očekivanja pomogao je poduprijeti tržište.

U međuvremenu, analitičari očekuju da će Saudijska Arab

Više o temi

Izvor:Lidermedia.hr