Inflacija od 115 posto, valuta u slobodnom padu: Dobili 7,5 milijardi dolara da se izvuku iz duboke krize

Odluka odbora omogućuje trenutačnu isplatu oko 7,5 milijardi dolara”, naveo je MMF u priopćenju objavljenom u srijedu.

Nakon četiri mjeseca pregovora, Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je Argentini 7,5 milijardi dolara vrijedan kredit, koji bi joj trebao pomoći u izvlačenju iz duboke gospodarske i financijske krize.

“Izvršni odbor MMF-a dovršio je danas petu i šestu reviziju argentinskog 30-mjesečnog programa financiranja (EFF). Odluka odbora omogućuje trenutačnu isplatu oko 7,5 milijardi dolara”, naveo je MMF u priopćenju objavljenom u srijedu.

Zbog ekstremne suše i političkih pogrešaka, Argentina nije uspjela izvršiti dogovorene prilagodbe proračuna, priopćio je fond. No ipak je bilo moguće dogovoriti nove ciljeve, poput povećanja rezervi središnje banke i strože fiskalne discipline.

Ministarstvo gospodarstva u Buenos Airesu mora proslijediti više od polovine novoodobrenih sredstava drugim vjerovnicima, izvijestio je argentinski list “La Nación”.

Kako bi podmirila kamate prema fondu, Argentina je nedavno uzela nekoliko kredita za premošćivanje u Kataru, Kini i od latinoameričke razvojne banke CAF.

Drugo najveće južnoameričko gospodarstvo u dubokoj je gospodarskoj i financijskoj krizi, među ostalim, zbog prevelikog državnog aparata i niske produktivnosti u industriji. Znatno je raširena i siva 

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr