Upoznajte čudesnu moć preporuke i kako je zatražiti, ali i dobiti

by | kol 26, 2023 | Posao | 0 comments

Pored toga što budućem poslodavcu šalje pozitivnu sliku o našem radu, preporuka istovremeno služi i kao snažan vjetar u naša leđa.

Imam otkazni rok, smislit ću do tad što i kako dalje. Ali ljuta sam, naravno da sam ljuta!“, kaže mi prijateljica koja je nedavno dobila otkaz. „Razumijem kako se osjećaš. A što je s preporukom?“, pitam je. „Kakva preporuka? Toliko mi stvari trenutno prolazi kroz glavu, nemam vremena za gluposti“, kaže uzrujano.

Ljepše je kad drugi govore lijepo o nama

Promjene nisu lake čak ni kad su pozitivne, a kamoli kada vas situacija dočeka nespremne. Ne stignete zbrojiti dojmove, a već se morate baciti u potragu za drugim poslom. U trenutku kada je raspoloženje loše, a samopouzdanje poljuljano, preporuku je lako smetnuti s uma, ali ona je vrlo važan dokument, piše Maja Mahovlić, voditeljica radionica pisanja životopisa i coach za javne nastupe.

Moć preporuke nije samo u tome što bivši poslodavac lijepo govori o vama budućem poslodavcu. Preporuka i vama samima može dati vjetar u leđa jer daje pozitivnu povratnu informaciju o vašem radu (kakva god bila priroda prestanka radnog odnosa).

Primarno, preporuka je tu da dodatno argumentira sve informacije koje u životopisu mogu zvučati previše općenito (npr. timski igrač, savjestan, organiziran, precizan, komunikativan).

Od koga tražiti preporuku?

Iako najveću težinu ima preporuka koju napiše šef, uzmite u obzir i druge ljude s kojima radite: menadžer koji vam je nadređen ili onaj s kojim ste često surađivali; voditelj ljudskih resursa koji ima uvid u vaš napredak kroz godine; kolega koji vam je bio mentor kada ste tek počeli raditi.

Ukratko, za autora preporuke odaberite osobu koja vam je nadređena te osobu koja ima dobar uvid u to kako ste radili. Preporuku nemojte tražiti od osobe koja ne zna što ste i kako radili.

Kada tražiti preporuku?

O temama poput preporuke ili uređenja životopisa skloni smo razmišljati tek onda kada nam slijede promjene u poslu. To bi bilo dobro promijeniti.
Ako ste u radnom odnosu, promatrajte što se događa oko vas.

Primjerice, vaš menadžer ili kolega najavio je odlazak u drugu tvrtku. Kakav je vaš odnos? Jeste li usko surađivali? Ako su odgovori potvrdni, sad je prilika da tu osobu zamolite za preporuku.

Osoba koja je na odlasku može vam napisati vrlo dobru preporuku. Budući da i sama zbraja dojmove, s lakoćom će se prisjetiti i vaših najsvjetlijih profesionalnih trenutaka.

Preporuku je puno lakše tražiti i pisati u pozitivnim uvjetima pa ne čekajte zadnju sekundu.

Kako tražiti preporuku?

Porukom ili mailom ljubazno zamolite osobu da vam napiše preporuku i navedite zbog čega ste baš nju odabrali. Kao razlog možete navesti da želite imati preporuku osobe koju cijenite i koja dobro poznaje vaš rad, za slučaj da vam jednoga dana zatreba.

Ako vam osoba odgovori potvrdno, dajte joj smjernice o sadržaju preporuke i ne zaboravite zahvaliti na lijepoj gesti!

Kako napisati preporuku?

Preporuka je dokument koji govori o vašim jakim stranama. Iako ju piše osoba koja poznaje vaš rad, uvijek navedite smjernice za sadržaj preporuke!
Naime, vi sami najbolje znate koje jake strane želite naglasiti budućem poslodavcu. Stoga je upravo na vama odgovornost za sadržaj preporuke.

Želite li naglasak na svojim postignućima, mekim vještinama ili nečem trećem? Preporuka ne bi trebala nabrajati poslove koje ste radili (za to služi životopis), ali trebala bi govoriti o tome na koji ste način nešto radili.

Možete li preporuku napisati sami?

Recimo da poslodavac ima najbolju namjeru napisati vam preporuku, ali smatra da nije vješt u pisanju ili ne može izdvojiti vrijeme za pisanje preporuke. U tom slučaju, preporuku možete napisati sami. Poslodavac zatim mora dobiti tekst preporuke na uvid, a svojim potpisom na kraju teksta potvrđuje da se slaže sa sadržajem preporuke.

Koliko preporuka je dov

Više o temi

Izvor:Profitiraj.hr