Zbog ogromnog broja turista, mještani malog gradića blokirali promet i postavili pregrade

by | kol 28, 2023 | Posao | 0 comments

Mnogi posjetitelji dolaze u potrazi za savršenim selfiejem, s jezerom, vitkim, blijedo sivim crkvenim tornjem i veličanstvenim planinama u pozadini.

Stanovnici austrijskog mjestašca Hallstatta prosvjedovali su u nedjelju protiv velikog broja turista, tražeći ravnotežu između unosnog izvora prihoda i ogromnog pritiska na okoliš i lokalnu infrastrukturu.

Mjestašce uz kristalno bistro jezero, okruženo stjenovitim planinama, uvršteno je na popis svjetske kulturne baštine, a proteklih godina postalo je prava turistička meka, koja u špici sezone može privući i do 10 tisuća posjetitelja, piše BBC.

Godine 2006. u Hallstattu je snimljena južnokorejska romantična drama koja mu je donijela veliku popularnost u Aziji, a šest godina kasnije i kinesku repliku.

Mnogi posjetitelji dolaze u potrazi za savršenim selfiejem, s jezerom, vitkim, blijedo sivim crkvenim tornjem i veličanstvenim planinama u pozadini.

Navala turista izazvala je negodovanje među nešto više od 700 stanovnika Hallstatta i zahtjeve da se ograniči broj dnevnih posjetitelja. Traže i da se zabrani dolazak turističkih autobusa nakon 17 sati, žaleći se na zagađenje bukom i veliki promet.

Austrijska novinska agencija APA izvijestila je da su prosvjednici oko podneva na 15 minuta blokirali sjeverni ulaz u tunel na mjesnoj prometnici. Prema inicijatoru “Građani za Hallstatt” u prosvjedu je sudjelovalo više od 100 građana.

Hallstatt spada među europske turističke destinacije u kojima gosti imaju najveću prednost pred ‘domaćima’, pristižući u mjesto ogromnim autobusima.

Turizam ipak donosi ogromnu korist mjesnom gospodarstvu pa se čini da će se i Hallstatt, poput Venecije i sličnih destinacija, morati pomiriti i s negativnim stranama popularnosti.

U svibnju mještani su u znak prosvjeda protiv buke i prometa nakratko na najpopularnijoj lokaciji

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr