U Zagrebu otvoren prvi “dvostruki rotor”

Nova cesta, Adžijina i Kranjčevićeva ulica u Zagrebu od sada se spajaju u nas rijetko viđenim prometnim rješenjem – dvostrukim kružnim tokom s po jednom voznom trakom

U Zagrebu je ovoga utorka otvoreno novoobnovljeno raskrižje, jedno od većih i prometnijih u kvartu Trešnjevka. Riječ je o mjestu gdje se spajaju Nova cesta, Adžijina i Kranjčevićeva ulica, na kojem je do sada bio kružni tok s dvije kolničke trake, uz pomalo zbunjujući način spajanja Adžijine i Kranjčevićeve pod oštrim uglom, neposredno pri istočnom ulasku u kružni tok.

— tekst slijedi nakon oglasa —

Novo prometno rješenje zanimljivo je i atraktivno, ali i neuobičajeno na našim cestama. Grad Zagreb ovdje je instalirao dvostruki rotor, koji bi trebao pojednostaviti promet i umanjiti mogućnost nezgoda, koje bi izazvali zbunjeni ili neiskusni vozači. Prvi, manji rotor, postavljen je tako na istočnom dijelu raskrižja, i u njemu se spajaju vozila iz Adžijine i Kranjčevićeve, nakon čega mogu nastaviti put u veći rotor, koji omogućuje povezivanje s Novom cestom i produžetkom Kranjčevićeve.

Nova regulacija prometa, foto: Grad Zagreb

Dosadašnje rješenje, Google Maps

“Promet je ovdje pušten jučer i nikakvih problema što se tiče vozača nije bilo, kao niti sa sigurnosti. Dapače, ovo je sigurnije rješenje od onog jednostrukog rotora koji je ovdje bio prije”, naglasio je na svečanom otvorenju zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, odgovarajući tako na određene glasove skepse, koji su se mogli čuti vezano za novo prometno rješenje.

Ovo je sigurnije rješenje i što se tiče pješaka, jer su pješački prijelazi skraćeni, naglasio je gradonačelnik te izrazio uvjerenje u to da će regulacija prometa na dvostrukom rotoru vozačima biti intuitivna. Projekt rekonstrukcije raskrižja koštao je oko 200.000 eura.

Više o temi

Izvor:Bug.hr