Makedonski ratari traže proglašenje izvanrednog klimatskog stanja

by | kol 31, 2023 | Posao | 0 comments

Zbog oštrih i naglih promjena vremenskih prilika, na pojedinim poljoprivrednim kulčturama urod je manji za 50 do 100 posto.

Klimatske promjene ove su godine nanijele težak udarac poljoprivrednicima u Sjevernoj Makedoniji.

Nacionalna mreža poljoprivrednika zatražila je od vlade Sjeverne Makedonije da proglasi izvanredno klimatsko stanje na cijelom teritoriju zemlje.

Velike štete
Prema riječima predstavnika mreže Gjorgija Karakaševa, klimatske promjene ugrozile su život poljoprivrednika, a visoke temperature i kišne oluje stvaraju uvjete za širenje bolesti među poljoprivrednim usjevima.

Karakašev je rekao da će uzgajivači grožđa ove godine imati niske prinose, a proizvodnja pšenice i ječma je pala u kvaliteti. Rekao je da se uzgajivači riže Kočani i jabuke Resen suočavaju s istim problemima.

“Poplave i bolesti uzrokovale su razornu štetu”, rekao je. “Imali smo i tuče. Odmah nakon toga uslijedile su enormno visoke temperature, što je dodatno pogoršalo uvjete proizvodnje”. “Sada smo svjedoci velikih šteta na nekim usjevima, koje se kreću od 50 do 100 posto.

Poljoprivrednici su u vrlo delikatnoj situaciji. Doslovno ne mogu prebroditi sezonu”, rekao je Karakašev. Posebno zabrinjava potencijalno veliki gubitak na prinosima grožđa zbog iznimno važne izvozne komponente ove kulture za makedonsku ekonomiju u cjelini.

Prijeti katastrofa
Zbog toga je Nacionalna mreža poljoprivrednika prije desetak dana zatražila od Vlade smanjenje računa za vodu i usklađivanje cijena svih poljoprivrednih kultura.

U svom još neodgovorenom zahtjevu tražili su i da se riža Kočani proglasi strateškom kulturom. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku,

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr