Američki BDP stagnirao u drugom kvartalu, mjesečni rast 0,5%

Američki BDP porastao je od travnja do lipnja za 0,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Američko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, izvijestilo je u srijedu ministarstvo trgovine, blago snizivši procjenu zbog skromnijih ulaganja kompanija u zalihe i opremu.

Američki BDP porastao je od travnja do lipnja za 0,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazale su nove procjene. Krajem srpnja rast je procijenjen na 0,6 posto što znači da se tempo rasta nije značajnije mijenjao od prošle jeseni.

U odnosu na drugo prošlogodišnje tromjesečje BDP je uvećan za 2,5 posto, također za 0,1 postotni bod slabije no što je procijenjeno u srpnju. Na početku godine uvećan je za 1,8 posto.

Anualizirana stopa rasta, koja pokazuje koliko bi BDP porastao unatrag godinu dana da je u svakom tromjesečju rastao istim tempom na tromjesečnoj razini kao i u zadnja tri mjeseca, iznosila je u drugom tromjesečju 2,1 posto. Krajem srpnja procijenjena je na 2,4 posto. U prvom tromjesečju iznosila je 2,0 posto.

Procjena rasta blago je snižena zbog skromnijih ulaganja kompanija u zalihe, industrijsku opremu i intelektualno vlasništvo, napominju u ministarstvu. Na godišnjoj razini kompanije su povećale ulaganja u opremu za 1,2 posto.

Dosadašnje procjene pokazivale su 1,9-postotni rast. Ulaganja u intelektualno vlasništvo uvećana su za 4,6 posto, za 0,4 postotna boda slabije no što je procijenjeno u srpnju.

Osobna potrošnja, g

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr