Iznenadan potez Ukrajine: Uhitili moćnog oligarha, odredili mu ogromnu jamčevinu

by | ruj 3, 2023 | Posao | 0 comments

Nakon saslušanja na okružnom sudu u Kijevu kasno u subotu, na televizijskoj snimci se moglo vidjeti kako Kolomojskog, jednog od najbogatijih Ukrajinaca, odvode u plavoj trenirci. 

Ukrajinski sud u subotu je tajkunu Ihoru Kolomojskom odredio dvomjesečni pritvor na temelju sumnji o prijevari i pranju novca, što je iznenadan potez protiv jednog od najmoćnijih ukrajinskih biznismena.

Pritvaranje Kolomojskog, koji je pod američkim sankcijama i koji je podržao predsjednika Volodimira Zelenskija na izborima 2019., dolazi u trenutku kada Kijev želi dokazati da se i u vrijeme rata bori protiv korupcije.

Branitelji Kolomojskog rekli su da će se žaliti na presudu, dovodeći u pitanje njezinu zakonitost, te da on neće platiti jamčevinu od gotovo 14 milijuna dolara kojom bi se osiguralo njegovo puštanje na slobodu, izvijestio je Radio Sloboda.

Nakon saslušanja na okružnom sudu u Kijevu kasno u subotu, na televizijskoj snimci se moglo vidjeti kako Kolomojskog, jednog od najbogatijih Ukrajinaca, odvode u plavoj trenirci.

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) najavila je slučaj protiv Kolomojskog u subotu ujutro, objavivši fotografije na Telegramu koje prikazuju kako mu službenici sigurnosti uručuju dokumente koje on potpisuje.

“Utvrđeno je da je Kolomojski od 2013. do 2020. legalizirao pola milijarde grivnja (14 milijuna američkih dolara) tako što je ih je izvukao u inozemstvo koristeći infrastrukturu banaka pod svojom kontrolom”, priopćio je SBU.

Kolomojski je ranije odbacio sve optužbe na svoj račun.

Taj poduzetnik smatra se jednim od oligarha koji su nakon raspada SSSR-a 1991. zgrnuli golemo industrijsko bogatstvo, čime su dobili izniman politički i ekonomski utjecaj.

Zelenskij im je uoči rata odlučio potkresati krila zakonom ko

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr