Korejski operateri kažnjeni zbog manjih brzina u 5G mrežama

Pregled najbržih 10% i najsporijih 10% uzoraka u Ookla Speedtest Intelligence Q2 2023 (mjerenja u drugom tromjesečju ove godine) ukazuje na velike razlike u performansama među 5G korisnicima u Južnoj Koreji, zemlji s najnaprednijom implementacijom 5G tehnologije u svijetu i zemlji u kojoj se u praviluz mjere najveće brzine nove generacije telekomunikacijske tehnologije u mjerenjima različitih agencija. Naime , prosječne 5G brzinama od preko 900 Mb/s za 10% korisnika s najvećim brzinama uveliko se razlikuju od prosječnih brzina ispod 135 Mb/s kod 10% korisnika s najnižim brzinama. Slična situacija je i na drugim nacionalnim tržištima u svijetu što ukazuje da je 5G daleko od onoga što su oglašavali operateri kod uvođenja 5G tehnologije.

Prosječna brzina preuzimanja (downlink) kod južnokorejskog vodećeg operatera SK Telecoma je 531,89 Mb/s, dok su prosječne brzine preuzimanja kod LG U+ i KT 489,35 Mb/s odnosno 470,28 Mb/s. To su naravno daleko manje brzine od oglašavanih gigabitnih brzina.

— tekst se nastavlja nakon oglasa —

Za posljedicu to je imalo da je južnokorejski antimonopolski regulator nedavno kaznio tri 5G operatera u Južnoj Koreji s ukupno 25,06 milijuna američkih dolara zbog pretjeranih obećanja o brzinama njihovih mreže. Prema Korejskom povjerenstvu za poštenu trgovinu (Korea Fair Trade Commission, KFTC), operateri su preuveličali svoje dostižne brzine 5G usluge i nepravedno reklamirali da su najbrži u odnosu na svoje konkurente.

“Tri mobilna operatera dostavila su neistinite ili pretjerane informacije o brzinama svojih usluga obmanjujući potrošače da mogu doživjeti brzinu od 20 Gb/s, što je samo teorijska mogućnost za 5G tehnologiju”, naveli su iz KFTC u obrazloženju odluke o kazni.

Kažnjeni korejski operateri objasnili su kako ne mogu osigurati obećane performanse 5G zbog ograničenja dostupnog im spektra, ogromnih zagušenja mreže, udaljenost korisnika od odašiljača te tehničkih neusklađenosti mobilnih uređaja i odašiljača.

Vezane objave

  • Istočna Azija globalni lider 5G mreža

  • Više od šest milijuna Južnokorejaca pretplatilo se na 5G

  • 5G 10 puta brži u Južnoj Koreji nego u SAD

  • Južna Koreja i dalje lider u 5G brzinama

Više o temi

Izvor:Bug.hr