Volkswagen ID. GTI Concept je GTI za električno doba

Već se neko vrijeme špekulira što će biti sa slavnom Volkswagenovom linijom GTI jednom kada motori na fosilna goriva odu u povijest. Čini se kako imamo odgovor u obliku prvog koncepta sportskog kompakta

U tijeku je sajam IAA Mobility u Münchenu, pa proizvođači masovno izlaze u javnost s novim najavama, premijerama i konceptima. Volkswagen je iskoristio tu priliku kako bi ponovio svoju predanost elektrifikaciji – do 2027. će, kažu, lansirati novih 11 potpuno električnih modela, čime će postati proizvođač s najviše različitih 100% baterijsko-električnih automobila u ponudi. U ponudi će imati jeftine kompakte za oko 25.000 eura, skupe limuzine, ali i sportske modele na kakve su svoje kupce naviknuli tijekom proteklih desetljeća.

— tekst slijedi nakon oglasa —

Sport, emocije, snaga

Dobili smo i odgovor oko toga što će se dogoditi s oznakom GTI, kultnom u ponudi Volkswagena. Predstavljen je, naime, novi ID. GTI Concept, koji će ujediniti vozački užitak i svakodnevnu korist u prijevozu. GTI će i dalje predstavljati ono što poznajemo, samo će pogonski sklopovi automobila s tom oznakom biti električni – ali i dalje sportski, emotivni, tehnološki napredni, ali sada i elektrificirani te potpuno povezani.

Volkswagen ID. GTI Concept

Vizualno se ID. GTI Concept oslanja na Golfa, zadržava njegove poznate proporcije (dug je 4.104 mm, uz 2.600 mm međuosovinskog razmaka), postavljen je na velike kotače od 20″ te donosi kratke prevjese. Pun je dizajnerskih detalja na kojima se očituje GTI potpis, kao što su spojleri, odbojnici i stražnji difuzor.

U kabini, bit će digitaliziran, opremljen velikim središnjim zaslonom (12,9″), digitalnom instrumentnom pločom (10,9″) te s manjim brojem fizičkih prekidača. Najavljen je i gotovo pa šesterokutni upravljač, veliki head-up zaslon koji se prostire preko cijelog vjetrobrana, uz mnogo USB-C priključaka te čak i “kućnom” utičnicom s naponom od 230 V.

Za sada je riječ, kako kažu, tek o dizajnerskom konceptu, za koji nisu objavljene dodatne specifikacije. Ovaj model tek je vodilja prema onome što će u budućnosti predstavljati “GTI filozofiju” u Volkswagenu, odnosno poruka ljubiteljima te marke da će karakter GTI modela i dalje biti prisutan u njihovoj ponudi.

Više o temi

Izvor:Bug.hr