Japan će jačati suradnju sa zemljama JI Azije

Japan će ponuditi uvježbavanje 5000 osoba tijekom sljedeće tri godine u šest područja.

Japan će jačati potporu i suradnju sa zemljama jugoistočne Azije u šest područja, uključujući prometnu infrastrukturu i pomorske patrole, rekao je u srijedu japanski premijer Fumio Kishida.

Kishida je to rekao u govoru na Indopacifičkom forumu ASEAN-a u Jakarti, gdje se ovoga tjedna održava summit deset članica Saveza zemalja jugoistočne Azije. “Razvit ćemo niz inicijativa za suradnju na političkom, sigurnosnom, gospodarskom, kulturnom i društvenom polju”, rekao je Kishida, a prenosi Reuters.

Japan će ponuditi uvježbavanje 5000 osoba tijekom sljedeće tri godine u šest područja, među kojima su i suradnja u kibernetičkom prostoru, rekao je Kishida. Projekti prometne infrastrukture uključuju izgradnju luka, cesta, željeznica i zračnih luka.

Japan će pomoći i u jačanju provedbe pomorskih zakona uvježbavajući osoblje obalne straže i pomorske policije, kao i osigurati patrolne čamce, rekao je Kishida.

Dodao je da će Japan, nakon pandemije koronavirusa i ruske invazije na Ukrajinu, pojačati opskrbne lance unutar regije kako bi osigurao stabilnu distribuciju robe i sigurnost hrane. Tokio bi trebao biti domaćin sljedećeg sastanka ASEAN-a u prosincu, kada će se obilježiti 50 godina tih veza.

Istovremeno, kineski premijer Li Qiang rekao je da je važno da ne izbije “novi Hladni rat” već je dodao da zemlje moraju “na odgovarajući način rješavati razlike i sporove”.

“Trenutno je vrlo važno suprotstaviti se za

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr