BMW ulaže 750 milijuna dolara u proizvodnju električnih Minija u Britaniji

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW objavio je u ponedjeljak da će uložiti 600 milijuna funti (750 milijuna dolara) u pogone u Velikoj Britaniji kako bi legendarni brend Mini do kraja desetljeća potpuno prebacio na električni pogon.

Od 2026. godine BMW će u tvornici u Oxfordu proizvoditi Mini Cooper s tri vrata i kompaktni crossover Mini Aceman, koji će od 2030. biti isključivo električni. Iste modele proizvoditi će i u Kini, a izvoz bi trebao krenuti iduće godine.

Britanski ministar gospodarstva Kemi Badenoch posjetit će tvornicu u Oxfordu kako bi bio nazočan pri najavi ulaganja, koje će po vladi podići ukupnu investicijsku potrošnju u automobilskom sektoru iznad granice od šest milijardi funti.

– BMW-ovo ulaganje još je jedan svijetli primjer da je Ujedinjeno Kraljevstvo najbolje mjesto za proizvodnju automobila budućnosti – izjavio je premijer Rishi Sunak.

Njemačka kompanija objavila je da je britanska vlada poduprla investiciju, ali nije navela pojedinosti.

BMW će također investirati u tvornicu u Swindonu koja proizvodi dijelove za te modele. Nisu naveli što će se dogoditi s tvornicom motora u Hams Hallu.

Mali, brzi i cjenovno pristupačni originalni Mini krenuo je u prodaju 1959. godine, a BMW je 2001. oživio brend koji je pod njegovim vodstvom zadržao popularnost. No, njegova budućnost u Britaniji već je godinama neizvjesna, napominje Reute

Više o temi

Izvor:Lidermedia.hr