Prva hrvatska prigodna kovanica od 2 eura

Prigodne kovanice od 2 eura posebno su dizajnirane kovanice koje izdaju zemlje eurozone kako bi obilježile povijesne događaje ili skrenule pozornost na kulturne elemente koji su aktualni za tu zemlju.

Zaštitna obilježja, tehničke značajke i zajednička strana prigodnih kovanica jednake su onima „običnih“ kovanica od 2 eura. Ono što ih čini posebnim jest prigodni motiv na nacionalnoj strani.

Vođeni mišlju da je kovanje prigodnih kovanica od 2 eura dobar način promicanja vlastite zemlje Hrvatska narodna banka izdala je prvu prigodnu kovanicu od 2 eura povodom uvođenja eura kao novčane jedinice u Republici Hrvatskoj, 1. siječnja 2023. Kovanica je otkovana u Hrvatskoj kovnici novca te je izdana u količini od 250.000 komada.

Autor likovnog rješenja nacionalne strane jest Nikola Vudrag, sveučilišni prvostupnik kiparstva. Motiv kovanice prikazuje naziv države izdavateljice “HRVATSKA” i godinu izdanja “2023” te natpis “ČLANICA EUROPODRUČJA“. Natpisi na kovanici raspoređeni su tako da tvore stilizirani znak eura.

Prigodne kovanice od 2 eura moguće je nabaviti putem web trgovine Hrvatske kovnice novca uz ograničenje od najviše deset (10) blister pakiranja po jednoj transakciji/osobi.

Više o temi

Izvor:Profitiraj.hr