Zamjena Huaweijeve opreme njemačke će operatere koštati 2,5 milijarde eura

Prema službenom dokumentu koji su njemački savezni dužnosnici  ovog tjedna podijelili novinarima u njemu se ističe opredijelila da zemlja ubuduće ne koristi kinesku telekomunikacijsku opremu te se predlaže njeno izbacivanje iz upotrebe u roku od tri godine. To neće biti nimalo jeftin proces za glavne njemačke telekome Deutche Telekom, Telefónicu i Vodafone, koji su se uvelike oslanjali na Huawei dok su gradili 4G mreže ali i 5G mrežu. Unatoč upozorenjima iz institucija Europske unije, njemačko oslanjanje na telekomunikacijsku opremu iz Kine se nastavilo i s izgradnjom 5G mreža. Prema podacima danske konzultantske tvrtke Strand Consult, Huawei je Njemačkoj isporučio skoro 60% opreme koja se koristi u 5G radijskim pristupnim mrežama (RAN). Do sada su vladine institucije u Berlinu nastojale da makar jezgra 5G mreža ne bude iz Kine dok su za radijsku pristupnu mrežu najčešće birani kineski proizvođači. Novo opredjeljenje u Berlinu je da se i za RAN ne uzima kineska oprema, odnosno da se ona zamjeni.

Prema novom prijedlogu iz Berlina sva 5G jezgrena tehnologija koju su isporučili Huawei ili ZTE morati će biti zamijenjena do 1. siječnja 2026. godine. U drugoj fazi, Deutsche Telekom, Telefónica i Vodafone će imati rok do listopada 2026. godine kako bi se osiguralo da oprema iz Huaweija ili ZTE-a ne čini više od 25% RAN-a.

— tekst se nastavlja nakon oglasa —

Teret zamjene Huaweijeve opreme najviše će koštati Deutsche Telekom koji je već postigao pokrivenost stanovništva Njemačke 5G signalom od oko 95%.  U vrijeme 4G tehnologije, Huaweijeva oprema činila oko dvije trećine RAN-a Deutsche Telekoma, a ostatak je nabavljen od Ericssona. U 5G mreži Deutsche Telekom je koristio iste dobavljače, procjena je kako ima oko 52.000 5G odašiljača s opremom iz Huaweija. Kod Telefónica koja ima 18.000 5G odašiljača vjeruje se da je polovica s opremom Huaweija. Vodafona imao oko 36.000 5G odašiljača od kojih je prema procjenama oko 19.800 s Huaweijevom opremom. Ukupno je, kako se procjenjuje, Huawei do ožujka ove godine isporučio njemačkim operaterima opremu za više od 80.000 te dodatne količine opreme i nakon toga.

Trošak uklanjanja Huaweijeve opreme u Njemačkoj procijenjen je od analitičara banke Barclays na otprilike 2,5 milijardi eura. Otprilike 1,1 milijarda eura od toga bi trebao biti trošak Deutsche Telekoma, dok bi preostalih 1,4 milijarde eura ravnomjerno podijelili Telefónica i Vodafone.

Vezane objave

  • Merkeličin CDU želi isključiti Huawei iz njemačke 5G mreže

  • Njemački Zakon o IT sigurnosti 2.0 isključuje Huawei

  • Njemačka ne isključuje Huawei iz 5G mreža

  • Huawei ponovno tuži Samsung zbog patenata

Više o temi

Izvor:Bug.hr