Njemačke kompanije ubrzano sele u inozemstvo zbog visokih troškova energije

Njemačke kompanije ubrzano sele u inozemstvo, upozorio je šef udruge VDA, poručivši da industrija u najvećem europskom gospodarstvu polako nestaje zbog visokih troškova energije koji ugrožavaju njezinu konkurentnost. 

– Stvaranje vrijednosti, poslovanje i radna mjesta u velikom dijelu energetski intenzivne industrije u konkretnoj su opasnosti na lokacijama u Njemačkoj –  poručio je u ponedjeljak predsjednik Saveza njemačkih industrijalaca (BDI) Siegfried Russwurm. Industrijska proizvodnja nestaje ili seli u inozemstvo, naglasio je Russwurm.

– Svjetla se doslovno gase na sve više lokacija u Njemačkoj –  dodao je.

Industrija želi postići klimatske ciljeva, ali prijeti joj propast ‘jer je sve manje konkurentna, a nema pouzdanu osnovu za planiranje”, objašnjava čelnik VDA.

Poduzetnici, rekao je, ‘mogu uspješno poslovati i ulagati samo ako su okvirni uvjeti predvidivi, a (njihova) troškovna pozicija konkurentna. U posljednje vrijeme sve se manje mogu osloniti na ta dva uvjeta‘, dodao je. 

Industriji trebaju pouzdane procjene ukupnih troškova zelene tranzicije, precizira, izdvojivši ‘ozbiljnu procjenu troškova struje od 2030.‘.

Njemačka mora zadržati kemijsku i industriju čelika i ostale grane baze industrije da bi trajno zadržala znanje i radnike i bila spremna za nove faze stvaranja vrijednosti, ističe Russwurm.

– (To) nema veze s neekonomičnim, grčevitim pokušajima da se zadrži zastarjela industrija – tvrdi.

– Gubitak industrijske kompeten

Više o temi

Izvor:Lidermedia.hr