Vraća se bablje ljeto. Idućih dana računajte na iznadprosječno toplo vrijeme s temperaturama blizu 30 °C

Danas započinje razdoblje “miholjskog” ili “babljeg” ljeta – diljem Hrvatske pretežno suhog, sunčanog i iznadprosječno toplog vremena, ujutro na kopnu često i maglovitog.

Na Jadranu će bura ograničavati normalno prometovanje još u utorak, na sjevernom dijelu ponegdje i srijedu, piše HRT.

U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavajuće sunčano, no ujutro u dijelu Posavine uz niske oblake, moguće i maglu. Vjetar slab, većinom sjeverni. Bit će toplije nego u ponedjeljak uz najvišu temperaturu oko 26 °C.

Danju razmjerno toplo uz puno sunčanih sati bit će i u središnjoj Hrvatskoj, ali zbog svježeg, ponegdje i maglovitog jutra bit će potrebno slojevito odijevanje. Naime, jutarnja temperatura bit će između 12 i 14 °C, a najviša oko 25 °C.

U Gorskom kotaru i Lici ujutro i dio prijepodneva zadržavat će se još dosta oblaka s kojima može mjestimice pasti i vrlo malo kiše, zatim barem djelomice sunčano, dok će na sjevernom Jadranu, koji će i u utorak biti vjetrovit uz jaku i vrlo jaku buru – biti sunčano, a oblačna kapa će u jutarnjim satima vjerojatno biti samo na Velebitu.

U Dalmaciji vrijeme gotovo pa pravo ljetno – pretežno sunčano, često i sasvim vedro te već od jutra neuobičajeno toplo za doba godine. No, bura će još biti jaka zbog čega će i more biti umjereno valovito.

I na krajnjem jugu Hrvatske treba računati na jaku buru u jutarnjim satima, a do podneva će oslabjeti i prolazno okrenuti na vjetar s mora. Puno sunčanog vremena osigurat će porast temperature zraka na vrijednosti između 27 i 29 °C.”

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

“Bure će na Jadranu biti i idućih dana, i to većinom umjerene jakosti, a u poslijepodnevnim satima na otvorenom moru i sjeverozapadnog vjetra. Bit će većinom sunčano te vrlo toplo.

Stabilno vrijeme se nastavlja i u unutrašnjosti, gdje će jutra ipak biti svježija pa će neki posegnuti za grijanjem. Lokalno može biti nešto dugotrajnije magle, uz općenito uglavnom slab vjetar te dosta sunčanog vremena svaki dan.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr