Zbog afričke svinjske kuge u sektoru pršutarstva možemo očekivati poremećaj u nabavi sirovine

Tjednima Hrvatskom hara svinjska kuga zbog koje je eutanazirano oko 20 tisuća svinja. Ova zarazna bolest pogađa isključivo svinje i nije opasna za ljude i druge životinje. Potvrđena je na velikom broju gospodarstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja proizvodi više od 20% svinjskog mesa u cijeloj državi.

Cijene su već od prošle godine rasle pa se svinjski but i carsko meso u mesnicama danas kupuju za nešto manje od 6 eura, a stručnjaci predviđaju kako će uskoro svinjsko meso biti skuplje za 30%.

Također, očekuju se značajna poskupljenja ove vrste mesa pa tako i suhomesnatih proizvoda.

„Neosporno je da će pojava ove zarazne bolesti koja isključivo napada domaće i divlje svinje izazvati poremećaj u sektoru svinjogojstva, a i kod svih subjekata koji su vezanih uz ovu djelatnost. Tako i u sektoru pršutarstva možemo očekivati poremećaj u nabavi sirovine, najviše kod proizvođača zaštićenog istarskog pršuta. Istarski pršut je nositelj zaštićene oznake izvornosti, što znači da se sve mora proizvesti u Hrvatskoj – od odojaka, hrane do tovljenika. Baš su se u ove dvije županije – Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj u kojima se pojavio problem afričke svinjske kuge, posljednjih godina najviše proizvodile svinje za proizvodnju istarskog pršuta. Već imamo probleme da su neki pršutari iz Istre avansirali novce za svinjsko meso, a sada nema ni mesa ni novaca. Istarski će pršutari ove godine i naredne imati problem nabave svježih butova. A ostala tri zaštićena pršuta – krčki, dalmatinski i drniški koji su nosioci zaštićene oznake zemljopisnog porijekla neće imati taj problem, jer se sirovina može nabavljati i izvan Hrvatske. Osim istarskih pršutara problemi će se pojaviti i kod OPG-ova koji su također nabavl

Više o temi

Izvor:Profitiraj.hr