Joe Biden pružio povijesnu podršku radnicima automobilske industrije u štrajku

 Joe Biden pridružio se u utorak radnicima automobilske industrije u štrajku, kao prvi predsjednik Sjedinjenih Država koji je to učinio u svome mandatu.

U obraćanju članovima sindikata radnika u automobilskoj industriji (UAW), uz megafon i noseći kapu s logom organizacije, Joe Biden je podsjetio na “žrtve” koje su radnici podnijeli kako bi spasili automobilsku industriju tijekom krize 2008. godine.

Sada zaslužuju “veliko povećanje” plaća, rekao je američki predsjednik.

Demokrat Biden prvi je američki predsjednik koji je u vrijeme svog mandata obišao radnike u štrajku okupljene na radnom mjestu.

Takva predsjednička podrška u socijalnom sukobu između sindikata i tri automobilska diva — General Motors, Ford it Stellantis — podsjeća na bliskost koju je tijekom svoje političke karijere Biden njegovao s radničkim sindikatima.

Taj potez govori i o važnosti koju pridaje glasovima a države Michigan jer bi se Biden 2004. ponovno mogao natjecati za Bijelu kuću s republikancem Donaldom Trumpom.

Donald Trump, koji je još prije Bidena najavio da će posjetiti radnike u štrajku, optužio je demokratskog predsjednika da ga oponaša.

Trumpov savjetnik Jason Miller nazvao je Bidenov posjet tvornici “običnom foto sesijom”.

Biden pak želi pokazati da je on predsjednik radničke  klase, da stoji uz sindikate i zagovara obnovu automobilske industrije Sjedinjenih Država.

Međutim, socijalni sukob mogao bi naštetiti američkom gospodarstvu. Štrajk se proširio kod proizvođača General motors  i Stellantis, zbog neuspjeha u sindikalnim pregovorima, za razliku od Forda gdje je ostvaren “stvaran napredak”.

Trump polaže nade za povratak u Bijelu kuću na istim onim glasovima radnika koje je dobio 2016. u ključnim državama kao što

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr