Alketbi podnio kaznene prijave protiv Peruška, Vujnovca i cijelog upravnog odbora Fortenova grupe

U tri kaznene prijave opisuje se na koji način upravni odbor, u kojem manjinski dioničar ima većinu, donosi odluke na štetu Fortenova Grupe te time osigurava direktnu dobit tvrtkama iz sustava Enna grupe i tvrtkama poslovnih partnera Pavla Vujnovca

H.E. Saif Jaffair Markhan Alketbi, koji neizravno posjeduje 41,82 posto  u Fortenova grupi kroz tvrtku SBK ART, podnio je tri kaznene prijave protiv vodstva Fortenova grupe: Fabrisa Peruška, Damira Spudića, Pavla Vujnovca i ostalih članova upravnog odbora kompanije te kompanija Open Pass, Enna Fuit i ostalih zbog nanošenja gospodarske štete Fortenova Grupi.

Podnio je i zahtjev za privremenom mjerom kojom bi se  onemogućilo njegovo izvlaštenje i spriječilo daljnje poteze upravnog odbora kojim se nanosi šteta kompaniji i smanjuje njezina vrijednost.

Kaznena prijava protiv članova upravnog odbora i tvrtke Enna Fruit opisuje postupak kojim je Enna Fruitu osiguran lukrativan poslovni odnos na štetu Fortenova grupe, odnosno Konzuma Plusa i Mercatora sklapanjem ugovora o posredovanju u nabavi, a kojim se povećavaju troškovi nabave Konzuma i Mercatora. Istovremeno se Enna Fruitu osigurava izniman rast prihoda i dobiti te imovinska korist od 1,95 milijardi kuna.

U drugoj kaznenoj prijavi upozorava se da manjinski dioničar s 28,14 posto kupljenih za 150 milijuna eura kontrolira Fortenova grupu te štetnim odlukama o prodaji imovine, ugovorima o najmu te ugovorima o nabavi umanjuje vrijednost kompanije radeći za interese jednog dioničara. Upravni odbor Fortenova grupe donosi odluke koje su tvrtki Open Pass i tvrtkama povezanim s tim društvom tako su osigurale nepripadnu imovinsku korist ne manju od 100 milijuna eura.

Upravni odbor je ugovorima o prodaji nekretnina Konzuma plus nanio direktnu štetu Fortenova grupi, navedeno je u trećoj kaznenoj prijavi. Nekretnine u Radničkoj ulici i na Črnomercu prodane su ispod tržišne cijene uz nepovoljno ugovoreni najam tvrtkama čiji su vlasnici poslovno povezani s tvrtkom Open Pass, a čime je umanjena vrijednost Fortenova grupe.

H.E.Alketbi pravnim putem, kao najveći pojedinačni dioničar Fortenova grupe,  pokušava zaštititi svoja vlasnička prava te transfer imovine i dobiti Fortenova grupe na tvrtke koje kontrolira Pavao Vujnovac i njegovi poslovni partneri.  

– Upravni odbor Fortenova Grupe donosi odluke na štetu kompanije te su nezakonito i cinično iskoristili prednost privremenog statusa SBK-Art-a, kao subjekta pod sankcijama. Koristili su činjenicu da SBK-Art, kao najveći dioničar Fortenova Grupe, ne može osujetiti te odluke, kojima se grubo krši zakon. Protiv toga ću se boriti svim pravnim sredstvima u nastojanju da zaštitim ne samo svoja vlasnička prava već i interese Fortenova grupe. Ugovorima o najmu, prodaji imovine, ugovorima o posredovanju u nabavi te ostalim odlukama upravnog odbora u kojem Open Pass, koji posjeduje manjinski udio u tvrtki, kontrolira četiri od sedam članova, nanosi se direktna šteta kompaniji u korist tvrtki u vlasništvu Pavla Vujnovca i njegovih poslovnih partnera.

Pokušaj prodaje Fortenova grupe kroz proces kojeg je menadžment tvrtke započeo krajem travnja ove godine nije ni na koji način imao za cilj dobrobit same tvrtke. I danas postoji ozbiljan rizik da kompanija padne u  ruke samo jednog suvlasnika. Fortenova grupa je strukturno važna kompanija s utjecajem na egzistenciju milijuna ljudi u Hrvatskoj i cijeloj regiji. Zato se ne može i ne smije prodati kroz zakulisni dogovor. Vjerujem u Fortenova Grupu, njezin potencijal te nudim kvalitetno rješenje za budućnost Fortenova grupe, kojim će podmiriti svoje obveze i otkloniti potrebu za prodajom vitalnih dijelova tvrtke. Žalosti da je refinanciranje dogovoreno uz obvezu prodaje strateških tvrtki Fortenova grupe poput Belja, PIK-a Vinkovaca i VUPIK-a,  ključnih za hrvatsko gospodarstvo. Imam rješenje koje osigurava stabilnost i razvoj Fortenova grupe te sam spreman i dalje ulagati u tvrtku, što sam istaknuo i u svojem pismu investicijskoj kući Lazard – rekao je Alketbi.

Pozadina slučaja

H.E. Saif Jaffar Markhan Alketbi kroz vlasništvo nad tvrtkom SBK Art, neizravno posjeduje 41,82 posto u Fortenova grupi. Tvrtku SBK Art kupio je 31.listopada 2022. godine i  od tada tvrtka nema rusko vlasništvo niti je pod ruskim utjecajem. U vrijeme kada je kupio tvrtku SBK ART, kompanija nije bila na listi sankcija EU.

H.E. Alketbi je državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata i priznati poslovni čovjek u svojoj zemlji, koji nikada nije bio podvrgnut sankcijama. Odgovoran je za vođenje niz investicijskih društava i ulagač je u brojne tvrtke.

H.E.Alketbi je Ustavnom sudu Republike Hrvatske podnio Ustavnu tužbu te zatražio donošenje privremene mjere zabrane raspolaganja imovinom Fortenova grupe u Hrvatskoj. Od Ustavnog suda traži da utvrđivanje povrede prava vlasništva, sprječavanje nepovratne štete njegovom vlasništvu u Hrvatskoj, donošenje privremen

Više o temi

Izvor:Lidermedia.hr