Dobre vijesti za građane: Nova pravila EU donose promjene u odnosu banaka prema klijentima

Izmjene ni trebale donijeti značajna poboljšanja potrošačima.

Uskoro će prestati automatsko povećanje dopuštenih prekoračenja, slanje nezatraženih bankovnih kartica i diskriminacija osoba koje su preboljele rak prilikom odobravanja kredita, izvještava Večernji list.

Prema novim pravilima koje je prošlog tjedna potvrdio Europski parlament na plenarnoj sjednici, banke će biti obvezne unaprijed obavijestiti klijente o planiranom smanjenju ili ukidanju prešutnog prekoračenja te ponuditi obročnu otplatu u 12 rata. Ova nova pravila primjenjivat će se kroz Direktivu o potrošačkim kreditima, koja će zamijeniti staru Direktivu 2008/48/EZ iz 2008. godine. Ova nova pravila bit će obvezna tek od 2026. godine za kredite do 100.000 eura, osim ako države članice ne implementiraju ova pravila ranije. U Hrvatskoj su trenutačno u tijeku izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, a prošle su Odbor za financije i proračun nakon završetka e-savjetovanja 26. kolovoza.

Ove izmjene trebale bi donijeti značajna poboljšanja potrošačima, posebice u situacijama koje prethode pokretanju prisilne naplate, sukladno Direktivi (EU) 2021/2

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr