Projekt THOR: implantant koji liječi rak u samo 60 dana

Američka Agencija za napredne istraživačke projekte za zdravlje (ARPA-H) udijelila je znanstvenicima Sveučilišta Rice 45 milijuna dolara za razvoj novog sustava liječenja temeljenog na implantatima koji bi mogao prepoloviti stopu smrtnosti od raka.

Minimalno invazivni postupak

Sustav  zvan “sense-and-respond implant technology” ima za cilj poboljšati ishode imunoterapijskih tretmana za  pacijente s rakom jajnika, gušterače i drugih karcinoma koji se teško liječe. Uz ovu tehnologiju, kažu istraživači, izlječenje raka moglo bi biti jednostavno kao nekoliko dodira na mobilnom uređaju.

“Umjesto vezivanja pacijenata za bolničke krevete, IV vrećice i vanjske monitore, koristit ćemo minimalno invazivni postupak za implantaciju malog uređaja koji kontinuirano prati njihov rak i prilagođava dozu njihove imunoterapije u stvarnom vremenu”, objašnjavaju istraživači.

Metoda zatvorene petlje

Takozvani hibridni napredni regulator molekularne proizvodnje (HAMMR), implantat dugačak nešto više od sedam centimetra opskrbljivao bi lijekove za imunoterapiju pacijentu metodom “zatvorene petlje”, slično liječenju dijabetesa pomoću inzulinskih pumpi.

Slika ilustrira kako će se implantat
Slika ilustrira kako će se implantat “zatvorene petlje” nazvan HAMMR koristiti za liječenje raka jajnika. Implantat, dovoljno malen da se može ugraditi minimalno invazivnom operacijom, razvija tim istraživača sa Sveučilišta Rice

Veiseh Lab / Rice University

Sustav će se bežično povezati s punjivim uređajima poput pametnog telefona, kažu istraživači koji se nadaju da će implantat biti potreban samo za kratkotrajnu upotrebu i iskorijeniti rak za samo 60 dana.

Tvornica lijekova

Stanice raka neprestano se razvijaju i prilagođavaju terapiji, a trenutno dostupni dijagnostički alati, uključujući radiološke testove, analize krvi i biopsije, daju vrlo rijetke i ograničene snimke ovog dinamičkog procesa. Kao rezultat toga, današnje terapije liječe rak kao da je statična bolest. No, ovaj bi uređaj trebao ubrzati terapiju pružajući podatke u stvarnom vremenu iz okruženja tumora koji zauzvrat mogu usmjeravati učinkovitije nove terapije s podacima o tumorima, djelujući istovremeno kao sustav za praćenje raka i davanje lijekova.

Izvanredni profesor bioinženjeringa Omid Veiseh (desno) i Amir Jazaeri, profesor ginekološke onkologije 📷 Brandon Martin / Rice University
Izvanredni profesor bioinženjeringa Omid Veiseh (desno) i Amir Jazaeri, profesor ginekološke onkologije

Brandon Martin / Rice University

U projekt THOR, što znači “ciljana hibridna onkoterapijska regulacija”, uključeni su stručnjaci različitih profesija iz 20 ustanova u sedam država. Učinkovitost implantata u liječenju recidiva raka jajnika ispitat će se u početnoj kliničkoj studiji, a  ispitivanja na ljudima mogla bi početi u sljedećih pet godina. Učinkovitost tehnologije “tvornice lijekova” lani je isprobana na miševima kojima je za samo šest dana iskorijenjen kasni stadij raka jajnika i kolorektalnog karcinoma.


Links preporučuje

📢 Akcija!



Acer Swift

OLED zasloni sa živopisnim bojama te dubokim crnim nijansama za vrhunske tonske prijelaze i kvalitetu slike.

1.229,99€
9.267,36 kn

Kupi

📢 Uštedi do 50€



Poco smartphonei

Odaberi izvrsne performanse po super cijenama.

139,99€
1.054,75 kn

Kupi

📢 Uštedi do 50€



Xiaomi monitori

Idealni za uživanje u najdražim igrama ili za poslovne zadatke.

129,99€
979,41 kn

Kupi


Ronis preporuka

High-end performanse.



Gramofonsko pretpojačalo PARASOUND Z-PHONO

Radi sa svim pretpojacalima s linijskim pogonom, RIAA krivulja tocna do 0.25 dB, vrlo niska distorzija, promjenjivi gain za pokretni magnet i pokretne zavojnice, prekidac za AC polaritet za eliminaciju šuma, pozlaceni RCA konektori, ultra brza, low-noise op pojacala.

395 €
2.976,13 kn


465 €

Akcija

Za multiroom audio doživljaj u tvom domu.



Hi-Fi zvučnik HARMAN KARDON Citation 500

Bežični Hi-Fi sa premium industrijskim dizajnom, Wi-Fi, Bluetooth, Chromecast, Google Assistant, kontrole na dodir, snaga 200W, LCD u boji, mogućnost uparivanja za stereo zvuk, Google Home aplikacija, HD audio streaming 24Bits/96Khz.

639 €
4.814,55 kn

Kupi

Savršena harmonija zvuka.



AV receiver ONKYO TX-SR393DAB(B)

Bezvremenski i lijep dizajn izrađen od kvalitetnih materijala, 5.2-kanalni, snaga 155 W po kanalu, Dekoderi HD formata zajedno s Dolby Atmos i DTS: X, Akustična kalibracija sobe AccuEQ, 4× HDMI ulaz, 1× HDMI izlaz s ARC-om, Podržava 4K/60p, HDCP2.2, HDR10, HLG, BT.2020, ARC, DAB tuner

649 €
4.889,89 kn

Kupi

Elegantno svjetlo i prekrasan zvuk.



Prijenosni zvučnik HARMAN KARDON Aura Studio 4

Bluetooth zvučnik s legendarnom prozirnom kupolom i tematskim osvjetljenjem. Bluetooth 4.2, podrška za A2DP 1.3, AVRCP 1.6, snaga 2 x 15 W RMS + 1 x 100 W RMS, frekvencijski odziv 45 Hz – 20 kHz (-6 dB), dimenzije (H x W x D): 283.6 x 232 x 232 mm

329 €
2.478,85 kn

Kupi

Pravi home cinema užitak.



Soundbar POLK Signa Solo

Univerzalni soundbar za kućno kino, SDA surround tehnologija, Polk VoiceAdjust tehnologija, ugrađeni Bluetooth.

125 €
941,81 kn

Kupi

Za istinski Hi-Fi doživljaj.



Stereo pojačalo ROKSAN K3

Isporucujuci impresivne detalje i mocan bas, K3 integrirano pojacalo s Bluetooth i fono MM pretpojacalom visokokvalitetno je rješenje za današnje ljubitelje glazbe. K3 integrirano pojacalo nudi elegantan odgovor za današnje zahtjevne ljubitelje glazbe.

1.563 €
11.776,42 kn

Kupi

Snaga i elegancija u jednom.



Zvučnici DALI OBERON 7 light oak

Podnostojeći zvučnici, frekvencijski odziv 36 – 26,000 Hz, 6 ohma, SPL 110dB, preporučena snaga pojačala 30 – 180 W, low frequency driver sa konusom od drvenih vlakana.

1.190 €
8.966,06 kn

Kupi

Snažno srce tvog audio sustava.



Stereo pojačalo YAMAHA A-S201 silver

Visoka kvaliteta zvuka i sofisticiran dizajn temelji se na bogatom Yamaha iskustvu i konceptima high-end modela. HiFi pojacalo za uživanje u odlicnom zvuku.

239 €
1.800,75 kn

Kupi

Zvučna elegancija i izvrsnost.



Zvučnici FALCON ACOUSTIC LS3/5A Gold Badge

Dvostazni standmount, bas-mid: Falcon B-110, bextrene 127 mm, visoki: Falcon T-27, mylar, 19 mm, zatvorena kutija, frekvencijski raspon 70 Hz – 20 kHz, osjetljivost 83 dB, impedancija 15 Ohma.

3.450 €
25.994,03 kn

Kupi

Subwoofer koji će tvoju glazbu učiniti još ljepšom.



Subwoofer POLK HTS10

Polk HTS 10 subwoofer poboljšava doživljaj kućnog kina i slušanja glazbe zahvaljujući snažnom dubokom basu. Sadrži tehnologiju Dynamic Balance kao i patentiranu Power Port tehnologiju i Class D pojačalo od 200 W.

339 €
2.554,20 kn

Kupi

Više o temi

Izvor:Bug.hr