HPV i muškarci 

Humani Papiloma Virus (HPV) često se povezuje s reproduktivnim zdravljem žena, ali važno je shvatiti da i muškarci mogu biti zahvaćeni ovim virusom. Razumijevanje rizika i mogućnosti prevencije ključno je za očuvanje zdravlja oba spola.

Rizici povezani s HPV-om kod muškaraca:

  • Genitalne Bradavice: jedan od najčešćih simptoma HPV-a kod muškaraca su genitalne bradavice. Ove izrasline mogu se pojaviti na penisu, skrotumu ili u analnom području. Iako obično nisu karcinogene, mogu uzrokovati nelagodu i zahtijevaju liječenje.
  • Karcinom: Iako je rizik od raka povezanog s HPV-om manji kod muškaraca u usporedbi s ženama, određeni tipovi virusa mogu izazvati rak penisa, anusa i grla.
  • Prijenos na partnere: muškarci koji su nositelji HPV-a mogu ga prenijeti svojim partnericama, što može rezultirati razvojem genitalnih bradavica ili povećanim rizikom od raka vrata maternice kod žena.

Prevencija HPV-a kod muškaraca:

  • Cijepljenje: cjepivo protiv HPV-a nije rezervirano samo za žene. Muškarci također mogu primiti cjepivo koje pruža zaštitu od odabranih tipova virusa povezanih s genitalnim bradavicama i rakom.
  • Kondomi: korištenje kondoma tijekom seksualnog kontakta može smanjiti rizik od prijenosa HPV-a. Međutim, kondomi ne pružaju potpunu zaštitu jer ne prekrivaju sva zahvaćena područja.
  • Redoviti medicinski pregledi: muškarci bi trebali redovito posjećivati svog liječnika radi praćenja eventualnih simptoma HPV-a i drugih spolno prenosivih infekcija.
  • Odgovorno seksualno ponašanje: razgovor s partnericom o seksualnoj povijesti, odgovorno ponašanje i korištenje zaštite doprinose prevenciji prijenosa HPV-a.

Važno je shvatiti da, iako se HPV često povezuje s ženskim zdravljem, muškarci nisu imuni na ovu infekciju. Cijepljenje, kondomi i redoviti medicinski pregledi igraju ključnu ulogu u zaštiti zdravlja muškaraca od potencijalnih komplikacija povezanih s HPV-om.

Simptomi HPV-a kod muškaraca 

Simptomi HPV-a (Humani Papiloma Virus) kod muškaraca mogu varirati, a važno je napomenuti da mnogi muškarci koji su zaraženi HPV-om ne pokazuju nikakve simptome. Međutim, u nekim slučajevima, mogu se pojaviti sljedeći simptomi:

  1. Genitalne bradavice: to su izrasline koje se pojavljuju na genitalnom području, uključujući penis, skrotum ili analno područje. Bradavice mogu biti male ili velike, pojedinačne ili grupirane, ravne ili izbočene.
  2. Rak: Iako je rizik od raka povezanog s HPV-om kod muškaraca manji u usporedbi s ženama, određeni tipovi virusa mogu uzrokovati rak penisa, anusa ili grla.
  3. Promjene u grlu: HPV povezan s određenim tipovima raka može uzrokovati promjene u grlu. Ovo može uključivati bolove, promjene u glasu ili poteškoće pri gutanju.
  4. Zaražena koža i sluznice: HPV može inficirati područja kože i sluznica, uzrokujući promjene ili lezije koje nisu uvijek vidljive golim okom.

Važno je napomenuti da mnogi tipovi HPV-a ne uzrokuju nikakve simptome i često prolaze neprimijećeni. Unatoč tome, nositelji virusa mogu ga i dalje prenositi na druge. Cijepljenje protiv HPV-a igra ključnu ulogu u prevenciji nekih tipova virusa povezanih s genitalnim bradavicama i rakom.

Ako primijetite bilo kakve neobičnosti na genitalnom području ili imate zabrinutosti u vezi sa simptomima, preporučuje se konzultacija s liječnikom. Redoviti medicinski pregledi i odgovorno seksualno ponašanje doprinose očuvanju zdravlja i prevenciji spolno prenosivih infekcija, uključujući HPV.