Generacijski jaz i drugi razlozi protiv života u zajednici

Život s roditeljima obično je jedno od najljepših razdoblja u našem životu jer podrazumijeva veliku razinu slobode i bezbrižnosti koja će u narednim godinama nestati. No, dok je život s roditeljima sasvim prihvatljivo i očekivano rješenje za sve mlade srednjoškolce ili studente, u jednom trenutku takav način života prestaje biti ugodan, kako djeci tako i roditeljima. To posebno vrijedi kada mladi zasnivaju svoje obitelji i rađaju djecu, a upravo je to posljednji trenutak da se odvoje od roditelja i krenu u samostalan život. Generacijski jaz koji nastaje u ovakvim situacijama samo je jedan od razloga protiv života u zajednici, a ako se i vi borite s tim dilemama i pitate se je li krajnje vrijeme da počnete živjeti sami, evo nekoliko činjenica koje biste trebali znati.

Generacijski jaz

Dok mladi žive s roditeljima, oni predstavljaju zajednicu u kojoj se svi slažu, ali i gdje postoji jasna razlika između djece i odraslih. Kada ta razlika nestane, odnosno kada djeca odrastu, nastaje generacijski jaz koji se temelji na činjenici da su razlike između djece i roditelja sada tolike da više ne mogu živjeti zajedno. To je posebno vidljivo kada se svakodnevne životne navike – od vremena buđenja i jutarnjih rutina do vremena koje provodimo u zajedničkim prostorijama navečer i izlaska iz kuće u kasne sate – počnu toliko razlikovati da svi počnu smetati jedni drugima. Tada je najbolje odvojiti se i živeti samostalno jer će taj novi nivo slobode svima prijati, a međuljudski odnosi u obitelji se neće poremetiti.

Kupnja nekretnine

Drugi razlog zašto bi i roditelji i djeca trebali razmišljati o prestanku zajedničkog života je stav da je danas lakše i brže nego ikad prije doći do nekretnine. To posebno vrijedi ako vas interesira kvalitetna novogradnja koja će vam u isto vrijeme pružiti pregršt prednosti – ne samo da ćete dobiti dom u kojem ćete se odvojiti od roditelja i ostvariti sve svoje potencijale, nego, ako nikada prije niste kupovali nekretninu, dio novca i vratite kroz program povrata PDV-a. Iz tih razloga novi su stanovi idealni za sve one koji žele započeti živjeti sami, a želite li se i osamostaliti, ovo je ideja o kojoj biste trebali razmisliti što prije.

https://www.freepik.com/free-photo/when-she-finally-stops-grouching_10979556.htm

Mir i sloboda

Ne samo da će vam samostalan život omogućiti da se ponašate onako kako ste oduvijek željeli i ostvariti svoje snove, nego ćete također moći dosegnuti novu razinu unutarnjeg mira. Život sam ili s partnerom puno je ugodniji i manje stresan od života s roditeljima, a zbog toga ćete se osjećati smirenije, staloženije, bolje i ugodnije nego ikad prije. Unutarnji mir i mentalno zdravlje nemaju cijenu, a ako mislite da će vam biti bolje da ste sami, počnite što prije raditi na toj ideji.

Priprema za sljedeće korake

Iako mnogi mladi ljudi čekaju da se odvoje od obitelji do svoje tridesete, ima mnogo onih koji to mogu učiniti i ranije. Ovo je dobar potez, pogotovo ako se želite pripremiti za sljedeće korake koji su pred vama. Život s partnerom, vjenčanje i osnivanje obitelji mogu se pretvoriti u stresne i neočekivane događaje na koje nikad ne znate kako ćete reagirati dok se ne dogode, zato je uvijek bolje imati svoj životni prostor i priliku suočiti se s njima najbolji mogući način.

Život u zajednici je lijep i ugodan, ali ne može trajati vječno, stoga je bolje da se na vrijeme pripremite za odlazak iz roditeljske kuće – naravno, roditeljima se uvijek možete vratiti i posjetiti ih, a nakon nekog vremena provedenog zajedno , a posjeti će biti puno ugodniji i ljepši.