Vrste bradavica i njihove karakteristike: pregled uobičajenih dermatoloških promjena

Bradavice su uobičajene promjene na koži koje se mogu pojaviti na različitim dijelovima tijela i imati različite karakteristike. Evo pregleda nekoliko vrsta bradavica i njihovih glavnih karakteristika:

1. Uobičajene bradavice (verruca vulgaris):

Ove bradavice su često male, tvrde izrasline na koži koje se obično pojavljuju na rukama, prstima ili noktima. Mogu biti bijele, smeđe ili ružičaste boje, a površina im može biti neravna ili zrnasta.

2. Biljne bradavice (verruca plantaris):

Biljne bradavice obično se pojavljuju na stopalima, posebno na peti ili tabanima. Karakterizira ih grublja površina u usporedbi s uobičajenim bradavicama te mogu uzrokovati nelagodu prilikom hodanja.

3. Flatne bradavice (verruca plana):

Flatne bradavice su ravne, glatke bradavice koje se obično pojavljuju na licu, rukama ili nogama. Često su manje i diskretnije u usporedbi s drugim vrstama bradavica.

4. Genitalne bradavice (condyloma acuminata):

Ove bradavice se pojavljuju na genitalnom području i anusu te su uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV). Mogu biti male ili veće, pojedinačne ili u skupinama, i mogu biti boje kože ili ružičaste.

5. Filiformne bradavice:

Filiformne bradavice su tanki, izduženi izrasli na koži koji često nalikuju nitima ili resicama. Često se pojavljuju na licu, vratu ili kapcima.

Postoji nekoliko vrsta bradavica, a svaka od njih može imati svoje specifične karakteristike i lokacije na tijelu. Iako većina bradavica nije ozbiljna po zdravlje, mogu biti neugodne ili estetski problematične. Ako imate bradavice koje uzrokuju nelagodu ili se ne smanjuju samostalno, obratite se dermatologu radi odgovarajućeg liječenja.

Gdje se bradavice mogu pojaviti na tijelu

Bradavice su uobičajene kožne promjene koje se mogu pojaviti na različitim dijelovima tijela. Iako obično nisu ozbiljne, mogu biti neugodne ili estetski problematične. Evo pregleda nekoliko uobičajenih mjesta na tijelu gdje se bradavice mogu pojaviti:

Uobičajene bradavice često se pojavljuju na rukama i prstima. Mogu biti male, tvrde izrasline s neravnom površinom i mogu se pojaviti pojedinačno ili u skupinama.

Biljne bradavice često se pojavljuju na stopalima, posebno na petama ili tabanima. Karakterizira ih grublja površina u usporedbi s uobičajenim bradavicama.

Flatne bradavice mogu se pojaviti na licu, posebno na čelu, nosu ili obrazima. Obično su manje i diskretnije u usporedbi s drugim vrstama bradavica.

Filiformne bradavice često se pojavljuju na vratu. Karakterizira ih tanka, izdužena forma koja može nalikovati nitima ili resicama.

Genitalne bradavice mogu se pojaviti na genitalnom području, anusu ili u blizini stidnih dlaka. Ove bradavice su uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV) i često zahtijevaju poseban tretman.

Bradavice se također mogu pojaviti na drugim dijelovima tijela poput leđa, vrata, kapaka ili usana. Mogu biti različitih oblika, veličina i boja, ovisno o vrsti bradavice i njenom položaju.

Bradavice se mogu pojaviti na različitim dijelovima tijela i mogu imati različite karakteristike ovisno o vrsti bradavice i njenom položaju. Iako većina bradavica nije opasna, ako imate bradavice koje uzrokuju nelagodu ili se ne smanjuju samostalno, obratite se dermatologu radi odgovarajućeg liječenja i uklanjanja bradavica.