Angina pektoris: razumijevanje bolnog simptoma srčanih problema

Angina pektoris je bolno stanje koje se manifestira kao nelagodnost, pritisak, stezanje ili bol u prsima. To je često simptom srčane bolesti, posebno koronarne arterijske bolesti, koja uzrokuje suženje ili blokadu krvnih žila koje opskrbljuju srce krvlju.

Simptomi angine pektoris

Glavni simptom angine pektoris je bol u prsima, koja se može osjećati kao pritisak, stiskanje ili peckanje. Ova bol može zračiti u ruke, ramena, vrat, čeljust ili leđa. Bol obično traje nekoliko minuta i može se javiti tijekom fizičke aktivnosti ili stresa, ali se može smiriti odmorom ili lijekovima.

Angina pektoris obično nastaje kada srčani mišić ne dobiva dovoljno kisika bogate krvi. To se može dogoditi zbog suženja ili blokade koronarnih arterija, što ograničava dotok krvi u srce. Uobičajeni uzroci su ateroskleroza, koja uzrokuje nakupljanje plaka na stijenkama arterija, ili spastični grčevi arterija.

Prateći simptomi angine pektoris 

Prateći simptomi angine pektoris mogu varirati od osobe do osobe, ali obično uključuju:

  • Nelagoda u prsima: osjećaj pritiska, stezanja ili pečenja u prsima, obično iza sternuma (grudne kosti)
  • Zračenje boli: bol može zračiti prema rukama, ramenima, vratu, čeljusti ili leđima
  • Pojavljivanje tijekom aktivnosti: Simptomi se često pojavljuju tijekom fizičke aktivnosti ili emocionalnog stresa, ali mogu se javiti i u mirovanju
  • Oblačenje nakon odmora ili nitroglicerina: simptomi se obično smiruju odmaranjem ili uzimanjem nitroglicerina
  • Kratkotrajnost simptoma: bol obično traje nekoliko minuta, obično manje od 10 minuta
  • Dodatni simptomi: osobe s anginom pektoris mogu osjećati nedostatak zraka, znojenje, mučninu ili vrtoglavicu.

Različite vrste

Postoje različite vrste angine pektoris, uključujući stabilnu anginu, nestabilnu anginu i variantnu (Prinzmetalovu) anginu. Stabilna angina se obično javlja tijekom fizičke aktivnosti i smiruje se odmorom ili lijekovima. Nestabilna angina je ozbiljniji oblik koji se može pojaviti čak i u mirovanju i može biti znak približavanja srčanog udara. Variantna angina je rijedak oblik koji se obično javlja u mirovanju zbog spazma koronarnih arterija.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza angine pektoris obično uključuje pregled simptoma, EKG, testove krvi i stres testove srca. Liječenje može uključivati ​​lijekove za kontrolu simptoma, promjene u načinu života poput prestanka pušenja i vježbanja te postupke poput angioplastike i stentiranja kako bi se popravila protok krvi u srce.

Važnost brze reakcije

Osobe koje dožive simptome angine pektoris trebaju potražiti medicinsku pomoć što je prije moguće, posebno ako bol u prsima ne nestane nakon uzimanja nitroglicerina ili se ponavlja. Rana dijagnoza i liječenje srčanih problema mogu značajno smanjiti rizik od ozbiljnih komplikacija poput srčanog udara.

Ukratko, angina pektoris je bolno stanje prsnog koša koje je često simptom srčanih problema. Razumijevanje simptoma, uzroka i dostupnih opcija liječenja ključno je za upravljanje ovim stanjem i prevenciju ozbiljnih komplikacija.