Simptomi i dijagnostika vitiliga

Vitiligo je kožna bolest koja se manifestira gubitkom pigmenta, što dovodi do pojave bijelih mrlja na koži. Prepoznavanje simptoma i postavljanje točne dijagnoze ključno je za pravilno upravljanje ovim stanjem.

Glavni simptom vitiliga je pojava depigmentiranih, bijelih mrlja na koži. Ovi simptomi mogu varirati:

  • Depigmentirane mrlje: Najčešći znak vitiliga su bijele mrlje koje se pojavljuju na različitim dijelovima tijela. Najčešće zahvaćena područja uključuju lice, ruke, noge, koljena, laktove, usne i područja oko otvora na tijelu (usta, oči, nos, pupak).
  • Simetričnost: Mrlje su često simetrične i pojavljuju se s obje strane tijela. Međutim, mogu se pojaviti i asimetrično.
  • Promjene na kosi: Kod nekih osoba, kosa na zahvaćenim područjima može postati bijela ili sijeda. To uključuje kosu na vlasištu, trepavicama, obrvama i bradi.
  • Promjene na sluznicama: Depigmentacija može zahvatiti i sluznice, poput unutrašnjosti usta i nosa.
  • Povremeni svrbež ili peckanje: Prije pojave bijelih mrlja, zahvaćena područja mogu povremeno svrbjeti ili peckati.

Dijagnostika vitiliga

Dijagnosticiranje vitiliga uključuje nekoliko koraka koje provodi dermatolog:

Klinički Pregled: liječnik će pregledati kožu i bijele mrlje kako bi procijenio njihovu veličinu, raspored i distribuciju.

Anamneza: detaljna anamneza uključuje pitanja o obiteljskoj povijesti vitiliga, drugim autoimunim bolestima, početku i progresiji simptoma te mogućim okidačima poput stresa ili ozljeda.

Woodova lampa: upotreba posebne ultraljubičaste lampe (Woodova lampa) može pomoći u otkrivanju depigmentiranih područja koja nisu vidljiva golim okom. Pod ovom lampom, zahvaćena područja će svijetliti bijelo.

Biopsija kože: u nekim slučajevima, liječnik može uzeti mali uzorak kože (biopsiju) kako bi potvrdio dijagnozu i isključio druge moguće uzroke depigmentacije.

Laboratorijski testovi: iako nisu uvijek potrebni, krvni testovi mogu biti provedeni kako bi se provjerilo postojanje drugih autoimunih stanja, poput bolesti štitnjače, koji su često povezani s vitiligom.

Dermatoskopija: ovaj neinvazivni postupak koristi dermatoskop, instrument koji omogućuje detaljan pregled kože, pomažući u razlikovanju vitiliga od drugih sličnih stanja.

Prepoznavanje simptoma vitiliga i postavljanje točne dijagnoze ključno je za upravljanje bolešću. Iako ne postoji lijek za vitiligo, rana dijagnoza omogućava pravovremene intervencije koje mogu pomoći u upravljanju simptomima i poboljšanju kvalitete života oboljelih. Razumijevanje simptoma i dijagnostičkih postupaka pomaže u boljem pristupu liječenju i podršci za osobe s vitiligom.