Iz Zalogaj zabave Melkiora Bašića koji na Pizza Festivalu nude 6 vrsta pizza i 5 vrsta pasti, slažu se s Medakom oko kvalitetnih sastojaka i malo se razilaze oko temperature pećnice, ali imaju i jedan važan savjet oko nadjeva.

TOP 3 savjeta za savršenu pizzu Bite of Fun by Melkior Bašić

  • Koristite visokokvalitetne sastojke: Bez obzira radite li pizzu od nule ili koristite već pripremljeno tijesto, koristeći svježih i visokokvalitetnih sastojaka ključno je za ukusnu pizzu. Odaberite svježe povrće, kvalitetno meso i sireve.
  • Ne pretjerujte s nadjevom: Iako je primamljivo staviti puno nadjeva, važno je ne preopteretiti pizzu s previše sastojaka. To može rezultirati gnjecavim tijestom i pizzom koja se raspada. Odaberite nekoliko ključnih sastojaka i rasporedite ih ravnomjerno.
  • Zagrijte pećnicu: Da biste dobili hrskavu koru i ravnomjerno pečene sastojke, svakako zagrijte pećnicu prije pečenja pizze. Stavite temperaturu na najmanje 230°C i pričekajte najmanje 15 minuta prije nego stavite pizzu u pećnicu.

Recept za domaću pizzu Ivana Badžeka, Pizza Social Club

Ivan Badžek iz Pizza Društveni Cluba koji na ovogodišnjem Pizza Festivalu Zagreb iz originalne napuljske peći poslužuje hrskavu pizzu s punim rubom, dakle kombinaciju napoletane i romane, otkrio nam je i svoj recept za domaća izrada pizza.

Sjedinite 300 g brašne, 300 g vode i 4 g kvasca i ostavite 24 sata na toplom. Sljedeći dan u smjesu dodajte još 160 g brašna, 1050 g vode, 45 g soli i 15 g maslinovog ulja. Nakon što ste sve umijesili, ostavite tijesto u hladnjaku još 24 sata.

Kad odstoji, oblikujte 10 kuglica tijesta, hermetički ih zatvorite u posude i ostavite da odmaraju u hladnjaku još nekoliko sati. Razvaljajte te premažite umakom kojeg ste izblendali od 500 g pelate, bosiljka, origana i soli po želji. Dodajte mozzarellu i sušene rajčice pa pecite pizzu na višoj temperaturi. Nakon pečenja pizze pospite svježim bosiljkom.

RougeMarin Kuhar svih pizza chefova za 4 osobe

Želite li kod kuće spremiti pizzu poput Marina Medakaslijedite njegov recept koji donosimo u nastavku.

Tijesto:

  • Brašno za pizzu 200 g
  • Visoko proteinsko brašno 100 g
  • Brašno Tip 1 100g
  • Brašno Caputo 480 g
  • Suhi kvasac 5g
  • Prirodni starter 90 g
  • Sol 18g
  • Maslinovo ulje 30 g
  • Hladna voda 550g
  • Voda za emulgiranje 100g

Priprema: Umiješati brašno, suhi kvasac, vodu i starter, lagano dolijevati maslinovo ulje te nakon ulja dodati sol. Tijesto staviti da se prenosi u hladnjak. Vagati bule od 356g. Fermentirati i oblikovati peći na 260 stupnjeva, 10 minuta.

Umak:

  • Pizza play 500g
  • Bosiljak 5g
  • Sol 3g
  • Origano 3 g
  • Prikaži 2g
  • Maslinovo ulje 80g

Priprema: Sve usitniti i povezati u jednu smjesu.

Pesto od pistacije:

  • Pistacija 200g
  • Maslinovo ulje 100g
  • Bosiljak 5g
  • Peršin 2g
  • Mnogo pola limesa
  • Sol
  • pokazati

Priprema: U blender staviti sve sastojke i pomiješati sastojke u jednu smjesu.

nadjev:

  • Umak za pizzu
  • Pesto pistacija
  • Ribana mozzarella 400g
  • mortadela 200g
  • Čili ulje
  • Bosiljak

Priprema: Umak za pizzu zapečemo zajedno s ribanom mozzarellom. Ostale sastojke dodajemo kasnije.

Više o temiIzvor: Journal.hr