Baranja u borbi s tonama otpada, jedno divlje odlagalište tik do obiteljskih kuća: “Ovo je sada uzelo previše maha. Prvo gledaju ima li kamera”

Krevet, cipele, građevinski materijal – ništa ne nedostaje. “To je nehigijenski, može biti lešina, svašta. Ne samo smeće. A ponekad i smrdi”, rekao je. Šandor Šipuš iz Novog Bezdana.

Jedno divlje odlagalište nalazi se na svega tristonjak metara od obiteljskih kuća. Dovoz prekomjerne količine smeta smeta mještanima, a ugrožene su i njihove životinje.

“Ovo je sada uzelo previše maha. Mi, kad dođemo, vidimo da tu ima mješavina pojedinih tvrtki, građevinskog otpada i svega”, rekao je načelnik Općine Petlovac. Milan Knežević.

Problem je u vlasništvu

“Prvo gledaju ima li kamera”, dodaje i ističe kako se s tim problemom rodilo deset godina.

Problem je u vlasništvu. Vlasnik čestice veličine više od 30 hektara je Republika hrvatska, odnosno Hrvatske šume koje upravljaju i gospodare s tom česticom”, objašnjava Knežević.

Kako bi riješili problem, zajedno s Hrvatskim šumama obišli su teren.

“Snimili smo situaciju, angažirali konzultantsku tvrtku koja je snimila postojeće stanje i dala procjenu sanacije koja iznosi negdje oko milijun i 400 tisuća kuna. Normalno, mi sami nemamo sredstava“, navodi.

Knežević smatra da bi Hrvatske šume trebale odlučiti žele li gospodariti tom zemljom ili ne. Riječ je o gotovo 40 hektara, što poljoprivrednog, što šumskog zemljišta.

„U planu je prijava projekta kroz EU fondove u svrhu sanacije divljeg deponija u Novom Bezdanu, sve kako bi se osigurala financijska sredstva za konačno rješavanje problema”, navode u Hrvatskim šumama.

Odvoz otpada uredan

Načelnika čudi tolika količina smeća jer je u cijeloj Baranji odvoz otpada uredan.

„Svako kućanstvo ima pet kanti, odvoz glomaznog otpada je osiguran, ovdje dolazi jednom mjesečno i mobilno reciklažno dvorište. Dakle, imaju mogućnosti”, kaže Knežević i poziva građane da prijave nepravilnosti kada ih uoči.

Beli Manastir riješio problem

Nažalost, u Baranji gotovo da i nema općine koja ne grca u smeću. Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić o ovoj je temi razgovarala s gradonačelnikom Belog Manastira Tomislavom Robom.

Kako je rekao, na području grada je bilo sedam glavnih lokacija. “Počeli smo ih sanirati. Dobili smo veliku potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U prošloj bavimo se brigom godinu dana otpada“, navodi.

Kaže da je bilo potrebno 1200 manjih ili petstotinjak velikih šlepera da riješi problem divljih odlagališta.

“Prosječan odvoz s lokacije bio je oko 2000 kubika, ukupno je uklonjeno 10.000 kubika smeća. Vrijednost kompletne investicije je više od 80.000 eura“, rekao je Rob.

Projekt se financirao iz Fonda. “70 posto iz europskih sredstava u prošloj i 80 posto u ovoj godini. Na ovaj način smo kroz javnu nabavu i nadzor smo riješili gotovo sve divlje deponije. Uvijek se manje pojave na području grada, no njih ćemo riješiti s našom tvrtkom Baranjskom Čistoćom”, zaključio je Rob.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr