NASA poslala četvero ljudi u jednogodišnju simulaciju života na Marsu

NASA nastavlja s pripremama za neke buduće ljudske svemirske misije usmjerene prema Marsu. Najnoviji projekt CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) započeo je ovaj tjedan, au sklopu njega posebno su nastambu uveli prvi stanovnici, koji će tamo simulirati život na Marsu u trajanju od jedne godine. To je tek prva od tri planirane slične simulacije.

Znanstveni Big Brother

Četvero kandidataodabran kroz selekcijski postupak pokrenut 2021. godine, ušao je u simuliranu marsovsku kuću površine oko 160 m2, ispisanu uz pomoć 3D pisača, baš kao što bi se jednog dana ljudske nastambe na Marsu trebalo izrađivati. Tamo će provesti 12 mjeseci, u uvjetima bliskim onima koje će na Marsu imati prvi astronauti – imati ograničene resurse i opremu koja će se ponekad zatajiti, komunikacija sa “Zemljom” bit će uz odgodu, a kontrola misije priredit će im i druge ometajuće čimbenike, kakvi se očekuju u svemirskim misijama.

Sobe za
Sobe za “astronaute” NASA/Bill Stafford

Simulirani astronauti će imati i radne zadatke, obavljat će simulirane “svemirske šetnje”, uzgajat će voće i povrće, održavati svoju nastambu te provoditi znanstvene eksperimente. Za svo vrijeme boravka u ovom okruženju, NASA će bilježiti njihove fizičke i kognitivne karakteristike, kako bi se moglo analizirati koji je utjecaj takvog boravka na ljude, tj. njihovo psihičko i fizičko zdravlje, izvedbu zadataka i slično.

Simulacija konstitucije zraka na izlazu iz kućišta 📷 NASA/Bill Stafford
Simulacija zračne ustave na izlazu iz nastambe NASA/Bill Stafford

Više o temiIzvor:Bug.hr