‘SVE OVISI O DESTINACIJI’
Na tržištu hrane dolazi do stabilizacije, iako su cijene daleko od onoga što su bile početkom 2020. godine, a pogotovo 2021., objašnjava Zvjezdana Blažić, savjetnica za poljoprivrednu i prehrambenu industriju.
Cijene hrane divljaju diljem jadranske obale. Kuglica sladoleda ide i do tri i pol eura, a pizza čak 18. O tome su u Otvorenom govoriliZvjezdana Blažićsavjetnica za poljoprivrednu i prehrambenu industriju, Hrvoje Serdarušićekonomski analitičar, Franz Leticapredsjednik ugostitelja i turističkih djelatnika pri HOK-u te Maja Shaledirektorica Turističke zajednice otoka Krka.
Blažić je naglasio kako cijene hrane rastu više no što je inflacija te dodaje da su cijene u lipnju poraste 13 posto.
– Stabilnost cijena nije postignuta niti na globalnoj razini, niti u dijelu koji se odnosi na poljoprivredne sirovine. Cijene hrane su one koje najviše rastu od svih cjenovnih kategorija u EU, pa tako iu Hrvatskoj. Hrvatska nije iznimka. Trenutačno imamo najveći rast u kategoriji povrća i svinjskog mesa – naglasila je.
Na tržištu hrane dolazi do stabilizacije, iako su cijene daleko od onoga što su bile početkom 2020. godine, a pogotovo 2021., objašnjava.
Na pitanje zašto su cijene na Jadranu tako visoke, Blažić odgovara da sve ovisi o destinaciji.
– Cijene u Dubrovniku na tržnici su skoro kao u Zagrebu, a cijene u Rovinju su gotovo 100 posto više.
To je stvar ponude i potražnje, govori.
Na pitanje jesmo li u smislu hrane preskupi, Serdarušić je rekao kako se moramo vratiti tri godine unatrag.
– Globalno zaključavanje i pretjerane mjere. U tom je smislu bio odgovor države iu fiskalnom i monetarnom dijelu. Za to možemo zahvaliti velikom porastu inflacije.
Dodaje kako je proizvođačka inflacija godinu dana, u 2021., po dvočlanim stopama u EU rasla, a zbog potrošačke inflacije Europska središnja banka i njezini čelnici nakon svojevrsne „duhovne obnove”, nisu zabrinuli i rekli su da nema problema s inflacijom.
– Zakašnjela reakcija ključnog aktera dovela je do toga da smo svi patili više nego što smo.
Naglašava kako u EU imamo višu inflaciju hrane no što je to u svijetu.
Letica naglašava kako ako je cijena sladoleda na Krku tri i pol eura, znači da je potražnja velika i da je cijena realna.
– Cijena kuglice sladoleda je fakturirana na temelju gdje se nalazi ugostiteljski objekt, cijenom najma poslovnog prostora, komunalne naknade. Cijene najma su porasle za 400-500 posto i to je razlog zašto su proizvodi skupi, istaknuo je.
Idući faktor je, kaže, cijena rada radne snage. Radniku treba platiti smještaj i hranu te ga čak preplatiti kako bi ga imali kroz sezonu.
– I onda imate ulazne namirnice koje su poskupile 100 posto – naglasio je Letica.
Serdarušić smatra kako je glavni razlog porasta cijena miješanja politike.
– Europska središnja banka ispričala se zbog svojih loših procjena. Nedavno su rekli da bi daljnje zadržavanje fiskalne potpore imalo suprotan učinak. Poziv ECB-a svim vladama je da prestane s mjerama jer one rade suprotno i povećavaju cijene – kaže.
Šale naglašava da svake godine prije sezone kupuju vanpansionske usluge, pa tako i sladoled. Tko želi sladoled u sezoni kupiti će ga po cijeni od tri eura, kaže.
– Na Krku se odmara preko 35 tisuća gostiju i do sada nismo imali primjedbe na cijene – istaknula je.
Dodaje da su trgovački lanci podigli cijene koje, osim turista, plaća i domaće stanovništvo.
– Naši gosti većinom traže dobre namirnice iz OPG-ova, a cijene tih namirnica su više.
Troškovi trgovine u Hrvatskoj značajno rastu, kaže Blažević.
Letica govori kako su sva istraživanja naglasila da je gastronomija nešto na čemu se temelji turizam u Hrvatskoj.
– Novinari uvijek pitaju o cijeni, ali ne i jesu li gosti zadovoljni s hranom – kazao je.
Dodavanje kako drastično poskupljenje može opravdati samo kvalitetu.
Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku
Više o temiIzvor: 24sata.hr