Ako vam je nevrijeme oštetio auto, a nemate osiguranje, možete se nadati samo mizernoj odšteti

Gotovo da nema smisla prijavljivati ​​štetu na automobilu ako za njega nemate ugovoreno kasko ili kakvo drugo dodatno osiguranje – najviše što možete od države ili grada dobiti je “kikiriki”

Ovoga tjedna zaredao se niz olujnih nevremena, koja su na nekim područjima uzrokovala velike štete na imovini. Vrlo često je slučaj da su pritom oštećeni automobili, koji su se našli na cesti ili parkiralištu u to vrijeme, pa je na njih palo drvo, udario ih “zalutali” kontejner i slično. Nedavno smo objavili upute o tome što učiniti u slučaju da i vaša automobilska strada, a mogu se sažeti kratko u savjet: imate li kasko osiguranje ili neko drugo dodatno osiguranje od elementarnih nepogoda, što prije prijavite štetu svom osiguravajućem društvu.

— tekst slijedi nakon oglasa —

Za sve ostale slučajeve, ostaje vam opcija prijaviti štetu lokalnoj samoupravi, jer je primjerice Grad Zagreb već otvorio telefone i mailove. Prijave štete imale bi više smisla, kada bi bili zadovoljeni uvjeti za službeno proglašenje elementarne nepogode na određenim područjima. Ne dogodi se to, lokalna samouprava ima ograničene zakonske uvjete za isplate.

Od 5 do 20% odštete

zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je za Dnevnik Nove TV: “Neće biti proglašene elementarne nepogode, neće biti zakonskih uvjeta za 20 posto štete u odnosu na prihode grada Zagreba. To je još manji problem, ne bi bilo dovoljno, iznos koji bi se dobio je mali, oko 5% štete. Ono što je danas odlučeno na sastanku s Vladom je da će se procijeniti šteta i Vlada će donijeti odluku za svih 14 županija koliko će pokriti štetu”.

Dakle – ako stvari ostanu kao što su sada, u najboljem slučaju ćete za oštećenja na automobilu moći dobiti 5% iznosa ukupne štete. Proglasi li se elementarna nepogoda (što je za Zagreb malo vjerojatno), to može doći do 20%. Naravno, očekuje se i odluka Vlade RH, koja bi mogla promijeniti navedene iznose. Do tada, savjetujemo da ne gubite vrijeme na prijavu štete na vozilima, ako nemate osiguranje koje će ih pokriti.

Više o temiIzvor:Bug.hr