24sata uz pomoć Supermame, majke petero djece, danas i peku dvoje unučića, donose 15 uskršnjih ručkova koje doista mogu svi priuštiti i spremiti, od studenata do umirovljenika

Više nema tajni kad je u pitanju pristupačna cijena. Ona ima jednostavan naziv – akcijska. Većina Hrvata danas kupuje isključivo proizvode na akciji s kojom ni rok valjanosti nema nekad veze. Pa ipak morate itekako paziti na te crvene naljepnice i reklame jer nismo jednom naišli na cijenu koja je ista kad i nije akcija, a nekad i veća.

POGLEDAJTE VIDEO o jedinstvenim uskršnjim jajima:

Kako ne biste upali u takvu trgovačku zamku, svaki tjedan pratite cijene proizvoda koje često kupujete. Kada steknete naviku da taj dan ne kupujete ono što želite jesti, nego onaj proizvod koji vam je u tom trenutku najpovoljniji i planski sami stvarate svoje recepteuštedjet ćete na hrani i do 50 posto.

Nije lako ni jednostavno, ali u današnje vrijeme je nužno s obzirom na omjer plaća i cijena svega, od hrane, preko režije do energije.

24sata uz pomoć Supermame, majke petero djece, danas i peku dvoje unučića, donose vam 15 uskršnjih ručkova koje uz njezine recepte i namirnice doista mogu svi priuštiti i spremiti od studenata do umirovljenika.

Možete ih spremati tijekom cijele godine i po potrebi, kao i osobnom ukusu mijenjati i prilagođavati kako se mijenjaju cijene pojedinih artikala. Sve navedene cijene proizvoda nalazile su se na policama naših trgovina od početka ožujka. Te se akcije periodično vraćaju i treba ih pratiti te ugrabiti kad su najpovoljnije.

Naravno, to ne znači da ćete u međuvremenu radovati jer svaki tjedan trgovinski lanci spuštaju cijene pojedinih proizvoda. Ako imate dovoljno truda i vremena, uhvatit ćete ritam i kazniti svoju policiju u smočnici tamo kako se akcije vraćaju.

Foto: 24sata.hr

Bit je, naravno, u kupovini većih količina, jer je tada pojedinačna cijena proizvoda najpovoljnija, pa kad sve zbrojite i oduzmete, bez problema možete spremiti ručak za pet eura za četveročlanu obitelj. Oni koji imaju veći apetit, i da naprave duple porcije, opet su za jedan ručak potrošili deset eura za četvero ljudi, što je u ovo vrijeme gotovo nezamislivo.

Srdele pohane u kukuruznom brašnu i pire krumpir

Sastojci: 1 kg smrznuto srdela – 1,99 eura, 3 jaja – 0,57, 100 g brašna – 0,07 eura, 100 g kukuruznih mrvica – 0,20 eura, ulje, sol, 1 kg krumpira – 0,47 eura, 1 žlica margarina 25 g – 0,04 eura, 1 dl mlijeka 100 ml – 0,08 eura, glavica zelene salate – 0,79 eura, malo soli

Fotografija: 123RF

PRIPREMA: Očistite ljuske sa srdela, uklonite glavu i iznutrice. Palcem ih rasporedite po trbušnom dijelu od glave do repa pa izvadite srednju kost od glave prema repu. Kad su očišćene, posolite ih i uvaljajte redom u brašno, jaje i kukuruzne mrvice. Srdele se prže na vrućem ulju i kad porumene, izvadite ih i stavite na papirnati ubrus. Poslužite ih tople. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Skuhajte ga u slanoj vodi i procijedite. Dodajte margarin, mlijeko i malo soli te ga izmiješajte ili izmiksajte. Poslužite ga toplog. UKUPNA

CIJENA RUČKA: 4,21 EURO

Pita od mljevenog mesa sa salatom od kupusa

Sastojci: 500 g kore za savijače – 0,89 eura, 1 srednja glavica crvenog luka 100 g – 0,08 eura, 500 g mljevene piletine – 1,45 eura, 3 srednja krumpira 500 g – 0,24 eura, malo soli, Vegete i papra

Preljev: 3 jaja – 0,57 eura, 1 čvrsti jogurt – 0,25 eura, 2 dl mineralne – 0,03 eura, 1 dl ulja – 0,15 eura, žličica soli, 1 kg narezanog kiselog kupusa – 0,39 eura , malo ulja i slatke crvene paprike

Fotografija: 123RF

PRIPREMA: Luk nasjeckajte na sitne komadiće i prepržite na ulju. Dodajte mljeveno meso, začinite ga s malo Vegete i soli te pirjajte. Za to vrijeme ogulite krumpire i naribajte ih na krupno. Krumpire pomiješajte s dinstanim mesom i po potrebi začinite. Ostavite da se sve skupa pirja od pet do deset minuta i maknite s vatrom da se ohladi. Protvan srednje veličine premažite s uljem. Presavinite koru za savijače na pola i stavite u protvan. Premažite je s malo ulja te na nju stavite još jednu tako savijenu koru i na nju stavite malo dinstanog mesa s krumpirom.

Tako slažite crvenu koru i crvenu mjesu s krumpirom dok ne potrošite smjesu. Završite s dvije prelomljene kore kao što ste i započeli. Potom narežite pitu po želji u kocke ili trokute i zalijte s pripremljenim preljevom. Nožem malo razmaknite kocke da se preljev bolje upije. Ostavite pola sata da odleži pa zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite pola sata dok se ne porumeni.

Za preljev izmutite tri jaja s čvrstim jogurtom, dva decilitra mineralne i malo soli. Sve dobro zamijesite. Preljevom ćete zaliti kore prije pečenja. Za salatu kupus obavezno isperite u hladnoj vodi, a ako je jako kiselo možete iu toploj. Dobro ga rukama žmiknite i stavite u zdjelu te začinite uljem is malo crvene paprike te sve dobro promiješajte.

UKUPNA CIJENA RUČKA: 3,05 eura

Faširanci od tikvica

Sastojci: 1 kg tikvice – 1,19 eura, 1 luk srednje veličine – 0,08 eura, 1 režanj češnjaka, 100 g krušnih mrvica – 0,20 eura, 150 g ribane gaude – 0,89 eura, 2 jaja – 0, 38, malo peršina, soli, papra i Vegete,

Preljev: 1 kiselo vrhnje – 0,49, 3 žlice majoneze 85 g – 0,45 eura, 1 režanj češnjaka, malo soli i paprike,

Prilog: salata puterica – 0,59 eura

PRIPREMA: Tikvice naribajte, posolite i pustite pola sata da odstoje. Iscijedite ih rukama koliko možete. Prodinstajte sitno nasjeckani luk na malo ulja te dodajte sitno nasjeckani češnjak, ali nakratko, samo da pusti sok. U zdjelu pomiješajte pripremljene tikvice, krušne mrvice, jaja i ribani sir, sitno nasjeckani svježi peršin, malo soli i papra te sve dobro pomiješajte.

Ako je smjesa rijetka, dodajte malo brašna. Smjesu ostavite pola sata da odstoji u hladnjaku. Potom napravite oblik faširanca i pecite ih na malo ulja. Dovoljno je da porumene s obje strane. Prije pečenja ih možete uvaljati u mrvice ako želite masniji obrok. Za preljev pomiješajte kiselo vrhnje, majonezu, češnjak i začine te ostavite da malo odstoji. Servirajte faširance uz preljev.

UKUPNA CIJENA RUČKA: 4,27 eura

Ćufte u umaku od rajčice

Sastojci: 500 g mljevenog purećeg mesa – 1,45 eura, 2 jaja – 0,38 eura, 100 g riže – 0,14 eura, 2 žlice krušnih mrvica 100 g – 0,20 eura, 1 crveni luk – 0,08 eura , 1 režanj češnjaka, malo peršina, malo slatke mljevene paprike, sol, papar, Vegeta, šalica vode,

Umak: 500 ml pasirane rajčice – 0,59 eura, 1 dl ulja – 0,15 eura, 4 žlice brašna 50 g – 0,06 eura, 1,5 l vode, 1 žlica šećera 25 g – 0,03 eura. malo peršina i začina sol, papar, Vegeta,

Prilog: 1 kg krumpira – 0,47 eura, 1 žlica margarina 25 g – 0,04 eura, 1 dl mlijeka – 0,08 eura, malo soli, Prilog: salata puterica – 0,59 eura

Fotografija: 123RF

PRIPREMA: Luk i češnjak sitno nasjeckajte, a rižu na pola skuhajte. U posudu stavite mljeveno meso, rižu, usitnjeni luk, češnjak, malo peršina, krušne mrvice, jaja, vodu, malo slatke mljevene paprike, sol, papar i Vegetu. Sve dobro izmiješajte rukama da se povežu sastojci. U većoj posudi prepržite brašno na malo ulja samo da malo požuti. Zatim dodajte pasiranu rajčicu i 1,5 litara vode.

Dobro izmiješajte i kuhajte na srednjoj vatri dok se ne zakipi. Dodajte začine i žlicu šećera. Kad ste dobili željenu gustoću umaka, ostavite ga da kuhate na laganoj vatri. Žlicom zgrabite smjesu i vlažnim rukama oblikujte u kuglice. Spremne kuglice spuštajte jednu po jednu u umak te sve zajedno kuhajte 15 minuta u srednjoj vatri.

Gotove su kad vilica ide glatko u kuglicu ili kad se isplivaju na površinu. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Skuhajte ga u slanoj vodi i procijedite. Dodajte margarin, mlijeko i malo soli te ga izmiješajte ili izmiksajte. Poslužite ga toplog.

UKUPNA CIJENA JELA: 4,26 eura

Pekarski krumpir s kobasicama

Sastojci: 1 kg krumpira – 0,47 eura, 1 glavica luka – 0,08 eura, 2 žlice ulja 50 ml – 0,08 eura, 1 žlica brašna 25 g – 0,02 eura, 1 žlica crvene paprike 25 g – 0 ,17 eura, 1 kg kobasice – 1,86 eura malo soli i Vegete

Prilog: 1 kg narezanog kiselog kupusa – 0,59 eura, malo ulja i slatke crvene paprike

Fotografija: 123RF

PRIPREMA: Očistite luk i sitno ga narežite te ga prepržite tek toliko da ostane proziran pa dodajte brašno i crvenu slatku papriku i sve promiješajte. Kratko propržite zapršku. Kad je gotovo, zapršku stavite u protvan ili vatrostalnu posudu pa složite očišćeni krumpir narezan na tanke kolutiće. Začinite ga pa preko njega složite kobasice koje ste prethodno prepolovili po dužini.

Zalijte sve zajedno s malo hladne vode i protresite. Stavite 45 minuta u pećnicu na 220 stupnjeva. Kupus obavezno isperite u hladnoj vodi, a ako je jako kiselo možete iu toploj. Dobro ga rukama žmiknite i stavite u zdjelu te začinite uljem is malo crvene paprike te sve dobro promiješajte.

UKUPNA CIJENA JELA: 3,27 eura

Kremasti rižoto s tikvicama i pilećim krilcima

Sastojci: 2 žlice ulja 50 ml – 0,08 eura, 3 muške tikvice narezane na komadiće (500 g) – 0,60 eura, 1 mali luk – 0,08 eura, 1 režanj češnjaka, povrće za juhu 500 g – 0, 79 eura, parmezan 40 g – 0,65 eura, 300 g riže – 0,40 eura, 60 ml vrhnja za kuhanje – 0,24 eura, 1,5 žlica margarina 30 g – 0,05 eura, 1 kg pilećih krilca – 1,88 eura, malo nasjeckanog peršina, soli, papra i Vegete,

Prilog: salata puterica – 0,59 eura

Fotografija: 123RF

PRIPREMA: Skuhajte povrće za juhu kako biste dobili povrtni temeljac. Kuhajte dok mrkva ne omekani. U tavi zagrijavajte ulje te dodajte narezanu tikvicu, češnjak i luk. Dinstajte na srednjoj vatri i povremeno miješajte oko pet minuta dok se tikvice ne omekšaju. Dodajte polukuhanu rižu i začinite te sve podlijte s 300 ml povrtnog temeljca.

Rižoto kuhajte 15 minuta uz povremeno miješanje te postupno dolijevajte ostatak od 500 ml povrtnog temeljca. Kad je riža kuhana, umiješajte margarin i vrhnje te sve promiješajte. Prije posluživanja posipajte rižoto svježom peršinom i parmezanom. Pileća krilca dobro začinite i pecite ih na gril tavi. Od kuhanog povrća iz temeljca napravite salatu. Narežite povrće na komade i začinite s malo ulja, soli i papirom.

UKUPNA CIJENA RUČKA: 5,36 eura

Šunka u kruhu + umak od hrena s vrhnjem i mladi luk

Sastojci: 1 kg rolane šunke ili rolane lopatice – 5,33 eura, 600 g glatkog brašna – 0,43 eura, 1 kockica svježeg kvasca – 0,19 eura, 2 žličice soli 20 g – 0,01 eura, 1 žličica šećera 15 g – 0,02 eura, 400 ml toplog mlijeka – 0,32, 150 ml ulja – 0,23 eura, 1 jaje – 0,19 eura;

Prilog: 50 g ribanog hrena – 0,13 eura, 180 ml kiselog vrhnja – 0,49 eura, malo soli i paprike, 2 velike žlice limunova soka ili okta, vezica mladog luka – 0,49 eura, rotkvica vezana – 0,79 eura

Fotografija: 123RF

PRIPREMA: Šunku prije svega skuhajte tako da čitava bude prekrivena vodom. Treba je kuhati onoliko dugo koliko je teška, dakle našu od 1 kg kuhamo sat vremena. Nakon toga ostavite je da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala. Tako će zadržati sočnost. Nakon što se ohladila, izvadite je iz vode, očistite i dobro osušite ubrusom te maknite mrežicu.

Priprema za kruh: U maloj zdjeli zagrijte malo mlijeka, stavite kvasac s malo šećera i pustite da se digne. Brašno posolite pa dodajte kvasac, šećer, ulje i polako miješajte lagano dodajući toplo mlijeko. Umijesite dizano tijesto. Pobrašnite ga sa svih strana, pokrijte i stavite da se diže 45 minuta. Zamutite jaje i njime dobro namažite šunku sa svih strana jer će se šunka tako lijepo priljubiti uz tijesto te se nakon pečenja neće odvajati od kruha.

Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu plohu i razvaljajte u pravokutnik debljine od oko 2 centimetra. Na sredinu tijesta stavite šunku i omotajte je tijestom sa svih strana kao da pakirate dar. Potom tijesto dobro utisnite prstima i okrenite ga tako da spoj tijesta bude na dnu lima kako se tijekom pečenja ne bi rastvaralo. U lim obavezno stavite papir za pečenje. Bitno je da lim bude ma nji kako bi tijesto zadržalo oblik kruha.

Prije pečenja površinu izbockajte vilicom i premažite ostatkom razmućenog jajeta. U zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva stavite peći šunku u kruhu 20 minuta. Nakon toga prekrijte je aluminijskom folijom i pecite 35 minuta na 180 stupnjeva. Pri kraju pečenja maknite aluminijsku foliju i zapecite da kruh poprimi zlatnu boju.

Pečenu šunku u kruhu izvadite na čistu krpu, zamotajte i pustite da se ohladi jer se takva korica neće previše stvrdnuti. Oguljeni naribani hren pomiješajte s vrhnjem, posolite i popaprite po vlastitom ukusu i na kraju dodajte limunov sok ili ocat.

UKUPNA CIJENA JELA: 8,62 eura

Pileća zadnja četvrt u peći s krumpirom i češnjakom

Sastojci: 1 kg pileće zadnje četvrti – 1,99 eura, 1 kg krumpira – 0,47 eura, 2 glavice luka – 0,16 eura, sol, Vegeta, papar, 2 žličice slatke crvene paprike 50 g – 0,33 eura, 5 žlica ulja 150 ml – 0,23 eura,

Prilog: salata od matovilca 200 g – 1,38 eura

PRIPREMA: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Batke i zabatke operite i osušite papirnatim ručnikom. Začinite ih solju, paprom i crvenom paprikom te ih poslažite u dio lima na papir za pečenje. Krumpir očistite i narežite na veće komade. Dobro začinite i rasporedite na drugi dio lima za pečenje. Luk očistite i narežite na kolutiće te pošaljite oko mesa. Sve prelijte uljem i ostavite da se peče 60 minuta. Nakon pola sata okrenite meso da porumeni is druge strane. Servirajte sve na veći pladanj sa salatom od matovilca.

UKUPNA CIJENA JELA: 4,56 eura

Musaka od mljevenog mesa, kiselog kupusa i krumpira

Sastojci: 500 g mljevenog pilećeg mesa – 1,45 eura, 500 g narezanog kiselog kupusa – 0,59 eura, 1 kg krumpira – 0,47 eura, 1 dl ulja – 0,16 eura, 200 g luka – 0,16 eura , malo krušnih mrvica, 100 g – 0,20 eura, sol, papar;

Prilog: 2 kisela vrhnja – 0,98 s malo soli i papira

PRIPREMA: Narežite luk na sitne kockice i malo ga prepržite. Dodajte mljeveno meso te ga pirjajte i na kraju začinite po ukusu. Kiseli kupus isperite u hladnoj vodi te ga posebno pirjajte na malo luka. Krumpir očistite i narežite na kolutiće. Nauljite lim za pečenje i složite crveni krumpir, crvenu mesu i crveni kiseli kupus tako da malo mesa ostavite za završni sloj te ga posipate po kupusu. Na kraju začinite s malo soli i papre, dodajte ulja i krušnih mrvica. Pecite pola sata na 200 stupnjeva.

UKUPNA CIJENA RUČKA: 4,01 euro

Pileća prsa s vrhnjem i senfom + domaći njoki

Sastojci: 1 kg pilećih prsa – 4,99 eura, 400 ml vrhnja za kuhanje – 1,58 eura, 2 dl senfa – 0,70 eura, malo ulja, vode, sol, papar i malo peršina; njoki: 600 g glatkog brašna – 0,43 eura, 1 kg krumpira – 0,47 eura, 1 jaje – 0,19 eura, žlica soli;

Prilog: 1 kg kupusa – 0,39 eura, 2 žlice ulja, 1 žlica alkoholnog okta, malo vode te paprike i soli

PRIPREMA: Narežite pileća prsa na kockice, začinite i malo prepržite na ulju. Prelijte ih s malo vode i senfa te prokuhajte. Pazite da piletinu ne presušite. Zalijte vrhnjem za kuhanje i, kad se ono zgusne, pospite nasjeckanom peršinom. Za njoke operite krumpir i skuhajte u kori te, dok je još topao, ogulite ga i ispasirajte na pasirku.

U veliku posudu stavite brašno, krumpir, žlicu soli i jaje. Zamijesite tijesto i prebacite ga na pobrašnjenu radnu plohu. Oblikujte štrucu te je režite na kriške. Od svake kriške oblik napravite zmije i režite njoke. Gotove njoke kuhajte u blago zasoljenoj kipućoj vodi. Stavite i žlicu ulja da se ne lijepe. Kad isplivaju na površinu, znate da su kuhane. Narežite kupus na sitne kriške i posolite. Kad pusti sok, dobro ga stisnite rukama. Stavite ulje, ocat, papar u prahu i malo vode.

UKUPNA CIJENA RUČKA: 8,75 eura

Sardele i Buzaru

Sastojci: 1/2 kg srdela – 0,99 eura, 2 glavice luka – 0,16 eura, 1 dl maslinovog ulja – 0,40 eura, 1 dl suncokretova ulja – 0,16 eura, 400 g pelate – 0,99 eura , 1 dl bijelog vina – 0,20 eura, 1 limun 100 g – 0,12 eura, 1 žličica Vegete, 2 češnja češnjaka, sol, papar, peršin;

Prilog žganci: 1,5 l vode, 500 g palente – 0,69, malo soli i ulja, glavica salate kristal – 0,79 eura

PRIPREMA: U tavi prodinstajte luk da poprimite zlatnu boju i dodajte pelate. Dodati prstohvat soli, Vegete i malo papra te dinstati oko 10 minuta. Na to posložiti očišćene srdele bez glave, zaliti ih vinom jer će ono spriječiti da se srdele raspadnu. Narežite limun na kolutove i posložite po srdelama i protresite tavu.

Smanjite vatru i kuhajte 15-ak minuta tresući povremeno posudu. Pet minuta prije kraja kuhanja dodajte nasjeckani češnjak i peršin. Za prilog: U lonac stavite vodu, sol i ulje. Kad zakipi, dodajte palentu i kuhajte je dok se ne zgusne. Palentu žlicom posložite na pladanj i prekrijte je srdelama i umakom.

UKUPNA CIJENA RUČKA: 4,50 eura

Varivo s noklicama

Sastojci: 500 g zamrznutoga graška – 0,85, 1 kg pilećeg zabatka – 1,99 eura, 2 velike mrkve od 200 g – 0,11 eura, 1 veća glavica luka – 0,08 eura, 100 ml ulja – 0,16 eura , 1 l vode ili temeljca, 1 žlica peršina, 2 žličice slatke crvene paprike, 50 g – 0,33 eura, sol, papar; noklice: 1 jaje – 0,19 eura, 100 g brašna – 0,07 eura, malo soli;

Prilog: chia kruh – 0,89 eura

PRIPREMA: Nasjeckajte luk na sitne komade, a mrkvu na malo krupnije. Meso zabatka odvojite od kosti i po izboru narežite na tračice ili kockice. Posolite i popaprite po vlastitom ukusu. Prepržite lagano luk i mrkvu te dodajte meso i sve dinstajte od pet do sedam minuta. Prelijte vodom ili temeljcem. Dodajte zamrznuti grašak i kuhajte deset minuta.

Dok se varivo, kuhate noklice. Izmutite brašno i jaje s malo soli. U završnoj fazi kuhanja u varivo ubacite dvije žlice crvene paprike. Žličicu umočite u vodu pa zgrabite noklice i stavite ih u varivo. Noklicama treba vrlo malo vremena za kuhanje, oko dvije minute, jer su u protivnom raspadnu. Na kraju varivo pospite sjeckanim peršinom.

UKUPNA CIJENA JELA: 4,67 eura

Oslić na krumpiru

Sastojci: 1 kg oslića bez glave 3,79 eura, 1 kg krumpira – 0,47 eura, 50 ml, maslinovo ulje – 0,20 eura, 100 ml bijelog vina – 0,20 eura, 5 češnjeva češnjaka – 0,20 eura , sol, Vegeta, žličica nasjeckanog peršina;

Prilog: salata puterica – 0,59 eura

PRIPREMA: Očistite oslić, a krumpir ogulite i nasijecite na kolute te začinite solju, Vegetom i paprom. U lim stavite maslinovo ulje i stavite začinjeni krumpir. Oslić posolite i dodajte malo Vegete te ga položite na krumpir. Preko svega pospite sitno nasjeckani češnjak i zalijte bijelim vinom. Na kraju pospite malo peršina. Lim prekrijte aluminijskom folijom te pecite sve na 220 stupnjeva 30 minuta. Nakon pola sata provjerite je li krumpir mekan. Ako jest otkrijte foliju i ostavite u pećnici još desetak minuta da krumpir porumeni.

UKUPNA CIJENA JELA: 5,45 eura

Špageti Bolognese

Sastojci: 100 ml ulja – 0,16 eura, 100 g luka – 0,08 eura, 1 češanj češnjaka, 500 g mljevenog purećeg mesa – 1,45 eura, 1/2 l pasirane rajčice – 0,59 eura, žlica soli, Vegete, paprika, žlica crvene paprike, žlica šećera, žlica svježe narezanog peršina, ukupno začina cca – 0,50 eura,

Prilog: 400 g špageta – 0,77 eura, ulje, sol, parmezan – 0,65 eura;

Salata: 1 kg kupusa – 0,39 eura, 2 žlice ulja – 0,08, 1 žlica alkoholnog okta, malo vode, paprike i soli

PRIPREMA: Na zagrijano ulje stavite sitno narezani luk i lagano ga prepecite. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i mljeveno meso uz miješanje. Potom dodajte rajčicu, Vegetu, šećer i sol. Kuhajte sve od 15 do 20 minuta. Kad je gotovo, pospite sitno nasjeckanim peršinom. Skuhajte špagete al dente. Kupus narežite na sitne kriške i posolite. Kad pusti sok, dobro ga stisnite rukama. Stavite ulje, ocat, papar u prahu i malo vode.

UKUPNA CIJENA JELA: 4,67 eura

Odresci u umaku od gljiva

Sastojci: 1 kg odrezaka od svinjskog buta – 3,95 eura, 2 luka – 0,16 eura, 500 g šampinjona – 1,19 eura, 100 ml mlijeka – 0,08 eura, 1 žličica brašna, senf, papar, Vegeta, sol i malo ulja;

Prilog pire krumpiru: 1 kg krumpira – 0,47 eura, 1 žlica margarina 25 g – 0,04 eura, 1 dl mlijeka – 0,08 eura, malo soli;

Prilog: zelena salata – 0,59 eura

PRIPREMA: Odreške istučite batom za meso te začinite solju i paprom. Potom ih namažite senfom i stavite u hladnjak na sat vremena. Luk nasjeckajte i propirjajte pa dodajte odreske. Prepržite ih s jedne is druge strane te dodajte vode toliko da prekrije meso. Kuhajte ih dok ne omekšaju. Potom ih izvadite na poseban tanjur, au umak stavite šampinjone narezane na listiće.

Kad šampinjoni puste vodu, dodajte mlijeko u koje ste zamiješali žlicu brašna. Na kraju vratite odreske u umak da prokuhaju desetak minuta. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Skuhajte ga u slanoj vodi i procijedite. Dodajte margarin, mlijeko i malo soli te ga izmiješajte ili izmiksajte. Poslužite ga toplog.

UKUPNA CIJENA JELA: 6,56 eura

Najčitaniji članci

Više o temiIzvor: 24sata.hr