NEODOLJIVA MEĐIMURSKA GIBANICA S PRELJEVOM: Omiljeni kolač na blagdanskom stolu!

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

Ukoliko još niste odlučili koje bi kolače radili za Uskrs, svakako razmislite o fantastičnoj međimurskoj gibanici s preljevom, omiljenom slasticom blagdanskog stola! Donosimo inače recepte s gotovim korama, kako bismo imali dovoljno vremena za sve druge blagdanske pripreme!

Sastojci:

50 dag kora za savijače

20 dag margarina za premazivanje
Za nadjev od maka:
20 dag mljevenog maka
2 dl vrućeg mlijeka
5 dag šećera
1 vanilin šećer
Za nadjev od sira:
50 dag svježeg kravljeg sira
2 jaja
10 dag šećera
1 vanilin šećer
Za nadjev od oraha:
20 dag mljevenih oraha
5 dag šećera
2 dl mlijeka
Za nadjev od jabuka:
70 dag ribanih jabuka
5 dag šećera
1 žličica cimeta u prahu
šaka grožđica po želji
Za preljev:
2-3 dl slatkoga vrhnja
2 jaja
2 vanilin šećera

Priprema:

Otopljeni margarin ostavite da se ohladi. Mljeveni mak pomiješajte sa šećerom i zalijte kipućim mlijekom. Za nadjev od sira pomiješajte sir, jaja, šećer i vanilin šećer. Za nadjev od oraha pomiješajte orahe sa šećerom i zalijte kipućim mlijekom. Kod oraha postoje dvije mogućnosti – preliti ih mlijekom ili ostaviti suhe te ih samo pomiješati sa šećerom i posipati po korama. Za nadjev od jabuke naribajte jabuke i pomiješajte ih sa šećerom i cimetom te ostavite da odstoje. Iscijedite ako bude previše soka. Na lim obložen papirom za pečenje stavite prvu koru, premažite je margarinom, dodajte drugu i premažite margarinom te stavite nadjev od maka, nakon nove dvije premazane kore stavite nadjev od sira, zatim premažite dvije kore i nadjev od oraha te ponovno dvije premazane kore. Na to stavite nadjev s jabukama i zadnje dvije premazane kore. Pomiješano vrhnje, vanilin šećer i jaja prelijte preko kore. Ostavite 10 minuta i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 160-180 °C oko 40 minuta.

Autor:Dnevno.hr/ T. Š.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr