Upravljanje Projektima: Temelj za buduće projektne menadžere

Vođenje projekta bilo koje vrste često se pokaže kao velik izazov. Od osmišljavanja učinkovite ideje, do organizacije projekta, i na kraju, završnog rezultata – upravljanje projektom može lako poći krivim smjerom ako se ne pristupi s dovoljno znanja. Stoga nije čudno da su voditelji projekata visoko cijenjeni u današnjim poslovnim sektorima. 

Koje su dakle prednosti edukacije iz projektnog menadžmenta? Za početak, upravljanje projektima pomaže organizacijama da pristupe projektima u mjerljivim i različitim fazama kako bi se bolje zadovoljili rokovi, očekivanja i proračun uz što manji broj problema. Gledajte na to ovako: upravljanje projektima je skup znanja, praksi i tehnika usmjerenih na postizanje ciljeva projekta na željeno vrijeme, što vas čini bolje pripremljenim u slučaju potencijalnih propusta. Drugo, upravljanje projektom osmišljeno je da vam pomogne predvidjeti potencijalne probleme i, uz potrebne informacije i znanje, pripremiti, organizirati i koordinirati aktivnosti kako biste mogli uspješno ostvariti projekt. Rizik je uvijek prisutna komponenta koju je teško predvidjeti, a posebice za velike projekte. Međutim, možete poduzeti preventivne mjere kroz pravilno planiranje i pripremu, primjenjujući najbolje prakse iz prikupljenog znanja, kao i odgovarajuće metode i tehnike. 

Sada kada znamo što edukacija nudi, pogledajmo prednosti obrazovanja u ovom području poslovanja. Kao što smo već naveli, upravljanje projektima vam pruža tehnike i prakse kao i pogodne vještine koje će vas voditi u koordinaciji ljudima, aktivnostima i resursima uključenim u vaše projekte. Kao takav, omogućuje vam isporuku projekata s učinkovitošću i dosljednošću unutar dodijeljenog vremena i proračuna. Ukratko, upravljanje projektima nudi sljedeće prednosti: 

● Postavljanje inicijativa koje su u skladu sa željenim ciljevima projekta 

● Povećanje produktivnosti i kvalitete rada 

● Poticanje jasne komunikacije između timova, klijenata i dobavljača 

● Praćenje zamišljenog rasporeda i pravilno održavanje troškova 

● Značajno povišenje mogućnosti za uspješan završetak projekta 

● Umanjenje potencijalnih tereta i problema tijekom projekta 

● Osiguranje prioriteta i učinkovito korištenje resursa 

● Ispunjenje potreba dionika projekta ● Značajno povećanje zadovoljstva kupaca