Bezglutensko brašno

Bezglutensko brašno popularna je alternativa već neko vrijeme za sve one koji imaju određenu vrstu intolerancije na gluten (bilo da se radi o celijakičarima ili drugim vrstama intolerancija). Dok klasična brašna za većinu ne predstavljaju zdravstvene tegobe, osobe koje su intolerantne na gluten (osobe s celijakijom) moraju ih striktno izbjegavati.

Srećom danas se dostupne različite vrste brašna koje su općenito mnogo hranjivije i zdravije od klasične pšenice, a što je još bitnije ne sadržavaju gluten i vašem organizmu pružaju dovoljno nutritivno vrijednih sastojaka.

Naše preporuke koja brašna odabrati idu u smjeru sljedećih;

Bademovo brašno

Ako tražite brašno s niskim udjelom ugljikohidrata koje je bogato hranjivim tvarima, bademovo brašno je odličan izbor! Ako slijedite paleo dijetu ili želite peći bez korištenja žitarica, bademovo brašno je potrebno vašoj kuhinji.

Jesmo li spomenuli da je bademovo brašno odlična zamjena i za krušne mrvice?

Bademovo brašno je posebno bogato vitaminom E koji, baš kao i vitamin C, djeluje kao snažan antioksidant koji štiti tjelesne stanice od oštećenja što ih može uzrokovati prekomjerna količina slobodnih radikala. Pojedine studije su povezale veću unos ovog vitamina sa manjom šansom od razvoja Alzheimerove bolesti, srčanih i malignih oboljenja.

Proizvodi se od mljevenih, blanširanih badema što znači da je kožica koja obavija badem uklonjena. Jedna šalica bademovog brašna sadrži oko 90 badema, a okus ovog brašna je orašast. Često se koristi pri pečenju peciva i odlična je alternativa krušnim mrvicama.

Obično se može zamijeniti u omjeru 1:1 umjesto običnog ili pšeničnog brašna. Ako radite s ovom vrstom brašna, upotrijebite jedno dodatno jaje. Možete očekivati da će smjesa biti gušća, a tako i sam finalni proizvod.

Bademovo brašno sadrži brojne minerale, a neki od njih su magnezij, željezo, kalcij, kalij, bakar i mangan. Također obiluje vitaminom E i mononezasićenim mastima.

Heljdino brašno

Heljda pripada skupini pseudožitarica kao što su quinoa, amarant i sl. One obiluju visokom dozom proteina.

Heljda je biljka koja se dugo vremena koristi u ljudskoj prehrani, a kod ljudi intolerantnih na gluten predstavlja “must-have” žitaricu!

Heljdino brašno bez glutena bogato je manganom, željezom, bakrom, magnezijem, vlaknima i fosforom. Sadrži rutin i kvercetin – flavonoide koji potiču metabolizam. Proteini (lizin) iz heljde imaju visoku biološku vrijednost što znači da ih organizam može iskoristiti u vrlo visokoj mjeri.

Flavonoidi su fitonutrijenti koji štite od bolesti produljenjem djelovanja vitamina C te djelovanjem kao antioksidansi. Flavonoidi pomažu u održavanju cirkulacije, sprječavaju zgrušavanje trombocita te štite LDL kolesterol od oksidacije slobodnih radikala u potencijalno štetne okside kolesterola. Sva ova djelovanja doprinose održavanju zdravlja srca.

Dodatno, heljdino brašno je dobar izvor magnezija, a ovaj mineral doprinosi opuštanju krvnih žila, poboljšanju cirkulacije i dopremanju nutrijenata, dok snižava krvni tlak što je idealna kombinacija za zdrav kardiovaskularni sustav.

Kvinoja brašno

Brašno kvinoje dobiva se mljevenjem sjemenki quinoe, a sadrži sve esencijalne aminokiseline, što omogućuje cjelovitu prehranu i bez kombinacije s drugim mahunarkama i žitaricama. Sadrži visok udio vlakana, nizak udio zasićenih masti i odličan je izbor za sve koji vole orašaste arome. Bogata je lizinom koji sudjeluje u procesima rasta i zacjeljivanja tkiva.  Nutritivni profil kvinoje je izuzetno kvalitetan, a FAO uspoređuje hranjivost i nutritivni sastav kvinoje s namirnicom kao što je mlijeko.

Brašno dobiveno mljevenjem kvinoje odlična je alternativa za one koji preferiraju zdravije oblike pečenih proizvoda ili one koji žele reducirati glutenska brašna. Kvinoja ne sadrži gluten, stoga ga mogu konzumirati i oboljeli od celijakije.

Konzumiranje quinoe se preporuča osobama sklonim migrenama, jer sadrži mineral magnezij koji pomaže u opuštanju krvnih žila i riboflavin koji poboljšava energetski metabolizam u mozgu i mišićima.Fantastično će se uklopiti u kolačima i keksima ili tekućim složencima ukoliko želite zgusnuti jelo. Također ga kombinirajte u palačinkama, pohancima i složencima!Energetska vrijednost 100 g sirove quinoe iznosi 368 kcal/1593 kJ. Od toga sadrži 64,1% ugljikohidrata, 14,1% proteina i 6% masti.

Teff brašno

Teff, lat. Eragrostis tef – najmanja je žitarica na svijetu veličine < od 1 mm te sadrži epitet visoko nutritivne bezglutenske žitarice nevjerojatne hranjive vrijednosti. Svrstavamo ju u porodicu trava, a podrijetlo vuče iz Etiopije gdje mnogi čuveni trkači na daljinu duguju svoju izdržljivost upravo teffu!

Možda se neki od vas prvi put čuli za nju, ali tef je najmanja biljka na svijetu. Bez obzira na njenu veličinu, sadrži mnoga antioksidativna i hranjiva svojstva. Njezine sjemenke dolaze u različitim bojama, od crvene, bijele pa sve do tamno smeđe. Njezine svjetlije sjemenke imaju blagi okus, dok su tamnije zemljastijeg okusa.

Tefovo brašno najčešće se koristi za izradu tradicionalnog etiopljanskog kruha – injere. No, ovo brašno se koristi i za izradu palačinki, žitarica, kruha i ostalih proizvoda. Može se zamijeniti za 25 – 50% pšeničnog ili višenamjenskog brašna.

Tefovo brašno sadrži visok udio proteina koji u želucu ostavljaju osjećaj punoće što bi u prijevodu značilo da pomažu u održavanju vitke linije, smanjivanju apetita i reguliranju šećera u krvi. Teffove sjemenke sadrže više kalcija od bilo kojih drugih sjemenki, a teff je također jedina sjemenka koja sadrži vitamin C.

Tapioka brašno

Tapioka brašno (škrob) dobiva se iz gomolja kasave (Manihot esculenta) – biljke porijeklom iz šumskih područja Južne Amerike.

Ne sadrži gluten, bogata je ugljikohidratima i ima relativno niski glikemijski indeks, stoga je pogodna za osobe preosjetljive na gluten te dijabetičare. Tapioka je vrlo korisna vrsta škroba jer potiče rast dobrih bakterija u crijevima.

Kao brašno, tapioka se koristi u pripremi raznih jela i smatra se odličnom zamjenom za kukuruzni ili krumpirov škrob te klasična pšenična brašna koja postižu efekt bubrenja.

Tapioka ne opterećuje probavni sustav, stoga je osobito interesantna za ljude s probavnim smetnjama, sindromom iritabilnog crijeva i ostalim bolestima probavnih organa.

Lako je probavljiva, neutralnog okusa i boje pa se tako lako miješa s ostalim namirnicama, odnosno dodavanjem raznih namirnica, aroma i boja može se preraditi u različite proizvode.

Uspješno se koristi i u kozmetici. Blagotvorno djeluje na kožu i kosu.

Ovo brašno ima neutralan okus te se koristi kao zgušnjivač u juhama, umacima i pitama.

Zobeno brašno

Zobeno brašno dobiva se mljevenjem zrna, odnosno mljevenjem zobenih pahuljica. Sličnog je okusa kao i pšenično, ali je slađe, a zbog manje gustoće pečenim slasticama daje laganu i mekšu strukturu. Također, ovo brašno možete upotrebljavati za izradu kruha, muffina, palačinka, kolača i sl. Zbog higroskopnosti zobenog brašna konačni proizvod može biti pomalo vlažan.

Zob i zobeni proizvodi sadrže beta – glukan koji ima brojne zdravstvene prednosti poput snižavanja lošeg kolesterola, snižavanja razine šećera u krvi i sl. Zobeno brašno je također bogato hranjivim sastojcima poput proteina, magnezija, fosfora i vitamina B. Sadrži visoki udio vlakana stoga je nezamjenjiv sastojak mnogih redukcijskih dijeta.

Zaključno, bezglutensko brašno neminovno jest rezultat pomaka u znanstvenim studijama koje analiziraju prednosti isključivanja glutena kao sastojka koji može biti otežavajući faktor različitih tipova autoimunih oboljenja. Cilj bezglutenskih brašna i smjesa jest ponuditi tržištu više opcija žitarica i pseudožitarica s naglaskom na cjelovite proizvode te visokokvalitetna dodana rješenja s nižim udjelom ugljikohidrata i nižim glikemijskim indeksom.

Naše recepte s bezglutenskim brašnima potražite na linku – https://www.grana.hr/recepti/