10 vještina koje svatko treba imati

Dobre komunikacijske vještine služe da se najvažnije informacije prenesu jasno, brzo i točno. Ako ih imamo, manje je nesporazuma i pogrešnih poruka, a veće su šanse za realizaciju prijedloga, ideja i prodaju proizvoda ili usluga.

Što nam je to potrebno da bismo lakše komunicirali?

Aktivno slušanje

Aktivno slušanje mi omogućuje da se fokusiram na ono što osoba s kojom razgovaram komunicira. To joj daje do znanja da uvažavam njene potrebe, ideje i osjećaje. Zauzvrat mogu shvatiti njen problem i mogu ga pokušati bolje riješiti.

Upravo je aktivno slušanje komunikacijske vještine na kojoj voditelji tima najviše vole raditi sa svojim članovima tima. Pažljivo slušanje može vam pomoći u rješavanju sukoba ili problema unutar tima. Osigurava da ne propustite važne informacije sa svojih sastanaka i sastanaka jedan na jedan. Istodobno mi omogućuje da predvidim moguće probleme prije nego što se dogodi. Svaki član tima mora osjećati da se njihove brige čuju i da se njima rješava.

Davanje povratnih informacija

Davanje konstruktivnih povratnih informacija najviše je vezano s pregledima učinka ili procjenama tima. No davanje mišljenja o kolegama u timu, a još više svojim šefovima mnogima predstavlja ozbiljan izazov. S jedne strane ne želimo povrijediti ljude s kojima radimo, kao što druge ne želimo ni ugroziti položaj u timu. Ponekad izgovaranje krive stvari može utjecati na odnose s drugima ili cijelim timom. Posljedica toga može biti i prenošenje tih slučajeva odjelu za ljudske potencijale.

Ispravno davanje povratnih informacija može poboljšati međuljudske odnose

Davanje povratnih informacija moguće je i kroz ležernije sastanke na kojima će se raditi na poboljšanju funkcioniranja procesa u tvrtkama, poboljšanju usluga ili proizvoda, ali iu slučaju problema s ponašanjem članova tima.

No kada znam kako ispravno davati povratne informacije možemo poboljšati međuljudske odnose unutar tvrtke. Iskrenost koja je izrečena s pažnjom je nešto što moj tim ili moj šef može cijeniti.

Prezentacijske ili vizualne komunikacije

Još jedna od temeljnih komunikacijskih vještina je vještina prezentiranja ili vizualne komunikacije. To je nešto na čemu svaki član tima, kao i svaki menadžer stalno treba raditi. Predstavljanje novog proizvoda, nove dodatne mogućnosti, nove usluge, pa čak i sam sastanak na kojem razmjenjujemo nove ideje može biti učinkovitiji ako informacije predstavimo na bolji način.

Većina nas voli primati informacije određenim poretkom kako bi ih zapamtili. Bez vizualnih pomagala koja će nam pomoći da zapamtimo informacije se teže zadržavaju u našem sjećanju. Lošije pamtimo riječi nego što pamtimo slike. Jednako tako vizualno primanje informacija brže je od onih riječi.

Neverbalna komunikacija

Komunikacija nisu samo riječi nego i pokreti, govor tijela, stav, ton glasa, udaljenost… Ono što ne izgovaramo često zaboravljamo u pripremama našeg nastupa pred drugima.

Cijela naša komunikacija mora pričati istu priču kako bi bila učinkovita. I sva naša priča bit će uvjerljivija ako je ispričamo cijelim tijelom.

Vještina pisanja

Većina komunikacija u tvrtkama odvija se pisanim putem. Pozivi na sastanke, opisi proizvoda i usluga, dogovori s klijentima, kupcima, odgovori na pitanja najčešće se šalju pisanim putem, e-poštom, putem aplikacije za slanje poruka ili putem društvenih mreža.

Vještina dobrog, jasnog i učinkovitog pisanja ne uključuje samo komunikaciju unutar tvrtke, već i kako pisano komunicirati s različitim publikama – partnerima, kupcima…

Pisanje dobrih izvještaja, podataka o proizvodima, najava događanja koja se šalju medijima, na društvenim mrežama ili izravnim kupcima i partnerima moraju biti kratke, jasne i zanimljive kako bi se na najbrži način došlo do primatelja tih informacija.

Ne treba biti svjestan kako pisani i govorni jezik nisu isti i kako ista rečenica pročitana na različite načine može imati potpuno drugačije značenje. Zato je važno posvetiti se tome da naučimo ispravno pisati kako bi naše poruke bile ispravno shvaćene.

Pisani i govorni jezik nisu isti i ista rečenica pročitana na različite načine može imati potpuno drugačije značenje

Izgovorena riječ

Izgovorene riječi igraju veliku ulogu u uspostavljanju povjerenstava između pojedinaca i tvrtki. Izgovaranje riječi daje im ton i snagu, osobito kada šaljete važne poruke. To je osobito važno kada se bavimo osjetljivim temama poput pregovora o plaćanjima ili rješavanju sukoba. Ta vještina tada može pomoći da se problemi brižno riješe i izbjegnu se sve nejasnoće i nerazumijevanje.

Zato je važno raditi na oralnom komuniciranju kroz pitching, neformalno razgovaranje, formalne razgovore i govore. Svaki od ovih načina komuniciranja ima svoje specifičnosti, brzinu slanja poruka, empatiju, pričanje priča na različite načine.

Modulacija glasa

Moj glas je također komunikacijski alat. On može pomoći onima koji me slušaju da jasno čuju i razumiju ono što govorim. Oni koji puno govore pred drugima moraju neko vrijeme posvetiti vježbanju svog glasa. Svladavanjem te vještine svaki moj govor, razgovor ili pitch može biti bolji.

Pričanje priče

Storytelling ili pričanje priče je nešto što mnogi smatraju vještinom koja je potrebna samo piscima ili kreatorima različitih sadržaja. No i svi mi kreiramo sadržaje za druge samo nam publika može biti možda manja ili specifična. Pričanje priča je najbolji način kako možemo poslati oblikovati i poslati svoju poruku. Tada potičemo našu maštu, maštu onih koji nas slušaju, povezujemo se s njima i potičemo emocije.

Iako marketingaši najviše trebaju ovu vještinu ona je dobrodošla i svima drugima. Dobra priča može se uvjeriti, informirati i zabaviti sve one kojima pričamo. Dobrom pričom mogu uvjeriti članove tima ili svog šefa da prihvate moju ideju. Dobra priča stvara identitet za nas, tvrtku ili proizvod, i pomaže onima koji trebaju naš proizvod i uslugu da prepoznaju zašto bi im ona bila potrebna.

Pregovaranje

Vještina pregovaranja je ono što posao čini poslom. Svatko od nas mora znati pregovarati. Bez te vještine u poslu je nemoguće uspjeti ili

Više o temiIzvor:Poslovni.hr