Fordov patent: online upravljanje vozilom

Automobili bi u budućnosti mogli otkazati poslušnost vlasnicima koji za njih nisu na vrijeme platili ratu kredita, barem ako Ford svoju nedavno objavljenu patentnu ideju provede u stvarnost

Stručnjaci iz Forda dosjetili su se kako kupci automobila, odnosno njihovi dugogodišnji najmoprimci putem leasinga, ne kasne s prstenom otplatom. Svoju su ideju pretočili u patent i predali ga odobrenju američkom Uredu za patente, a ovi su danas objavljeni na službenim stranicama. Patent prijavakoja još uvijek nije odobrena, opisuje “sustave i metode za povrat vozila u posjed”.

— tekst slijedi nakon oglasa —

U primjeru korištenja ove inovacije navodi se kako bi se za kontrolu nad posjedom vozila koristila ugrađena računala. Jedno od njih bilo bi u vezi sa sustavima banke ili davatelja leasinga, od kojih bi se dobivalo obavijesti u slučaju da vlasnik nije platio propisanom ratu. U slučaju kada takva poruka stigne do vozila, ono bi o njoj obavijestilo vlasnika, slanjem obavijesti na njegov pametni telefon (i inače, zbog drugih funkcija, povezanih s računalom u automobilu). Od vlasnika bi se zahtijevalo da potvrdi primitak takve poruke, ali i da postupi u skladu s uputama – tj., da obavi traženo plaćanje.

Plati, pa vozi

Dogodi li se da u određenom vremenskom roku plaćanje ne bude izvršeno, sustav automobila mogao bi dobiti naredbu da blokira određene funkcije vozila. U ekstremnim slučajevima mogao bi čak i potpuno onemogućiti daljnju vožnju, sve dok vlasnik ili korisnik leasinga ne podmiri svoje financijske obveze. Jednom kada je rata plaćena, vozilo bi bilo isključeno.

Sustav predviđa i mogućnost trenutačnog isključivanja vozila u slučaju hitne zdravstvene situacije, kako bi vozač mogao stići do bolnice.

Patent opisuje i situaciju u kojoj plaćanje ostaje kroz duže vrijeme. Ako se radi, primjerice, o neplaćenoj omjeru za autonomno vozilo – ono bi moglo na daljinu dobiti naredbu da se samostalno odveze natrag stvarnom vlasniku, tj. banci, davatelju leasinga ili kući koja je vozilo iznajmila. Osim tamo, vozilo bi se moglo autonomno zaputiti na lokaciju gdje će ga pokupiti vučna služba, ili pak – izravno na otpad automobila.

Važno je napomenuti da je ova ideja osmišljena kao odgovor na sve češće neplaćanje kredita i leasinga za automobile u SAD-u, nakon početka financijske krize i porasta kamatnih stopa. Za sada se ne zna kako, kada i planira hoće li Ford uopće ugrađivati ​​slične sustave u svom automobilu.

Više o temiIzvor:Bug.hr