OVI indeks: U veljači usporio rast potražnje za radom

OVI indeks za veljaču je povećan za jedan posto u odnosu na siječanj, što je znatno niža stopa od siječanjskih pet posto, a rast je blago usporeo i na godišnjoj razini, na 1,2 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ)iz kojeg izdvajaju i rast broja oglasa u kojima se traži srednja stručna sprema.

– Prema desezoniranim podacima, OVI indeks je u veljači zabilježio povećanje od jedan posto u odnosu na prethodni mjesec, što je značajno niža stopa u odnosu na siječanj kada je indeks porastao za pet posto na mjesečnoj razini. Na godišnjoj razini indeks je porastao za 1,2 posto u odnosu na veljaču prošle godine, što je najmanja stopa rasta u posljednje dvije godine i upućuje na blago usporavanje – navodi se u objavi na internet stranicama EIZ-a.

– Ipak, sudeći prema desezoniranim podacima za prva dva mjeseca ove godine, umjeren rast na kvartalnoj razini izvješće je iu prvom tromjesečju ove godine – procjenjuju analitičari Instituta.

Prodavač, kuhar i konobar i nadalje su najtraženija zanimanja, iako su konobar i kuhar u veljači zabilježili smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini. Najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini u veljači zabilježeno je u zanimanjima programer i kuhar, dok je najveće povećanje opaženo kod prodavača, učitelja i vozača, navode iz EIZ-a.

– U odnosu na veljaču 2022. godine, značajnije se povećao udio oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema (s 29,6 na 32,8 posto), dok se istovremeno udio oglasa u kojima se tražila niska kvalifikacija smanjio s 10,7 na 10,3 posto – zamjećuju analitičari EIZ-a.

Kao iu siječnju, udio oglasa u kojima se nudi ugovor na neodređeno porastao je s 43 na 45,3 posto, dok se udio oglasa u kojima se nudi ugovor na određeno u godinu dana smanjio s 43,5 na 41,1 posto.

Što se tiče geografskog raspodjele poslova, broj oglasa zabilježen je pad jedino u istočnoj Hrvatskoj, dok se broj oglasa najviše povećao u jadranskim regijama, na sjevernom Jadranu za 11,2 posto te za 5,4 posto na južnom Jadranu, ističu iz EIZ-a .

Pritom navode kako je na sjevernom Jadranu najviše povećana potražnja za prodavačima, a najveći pad zabilježen je u kategoriji liječnika i stomatologa.

Na južnom Jadranu najveći rast potražnje bilježe zanimanja prodavač, vozač i učitelj, dok je pad broja oglasa najizraženiji za zanimanja kuhar i konobar, zaključuje se u priopćenju EIZ-a.

OVI – Online Indeks slobodnih radnih mjestamjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u sur

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr