IDE LI ORBAN U KIJEV? Njegov ministar govorio o Ini, ima pitanje za Hrvatsku: 'Razgovarat ću o tome sa svojim prijateljima Davorom i Gordanom'

Foto: Guliver Image/ Vörös Szilard

Autor: Dnevno.hr

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjartokoji je boravio u Zagrebu na sastanku Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju komentirao je rat u Ukrajini, ali se osvrnuo i na vruću temu koja veže Mađarsku i Hrvatsku, a to je Ina.

U ekskluzivnom razgovoru za Točku na tjedan N1 televizija je kritizirala euroatlantsko partnerstvo zbog rata u Ukrajini, istaknuvši da Europom dominira ratna retorika kojom se nameće transatlantsko partnerstvo.

“Možemo reći da bez mirovnih pregovora neće biti mira, a ako ne bude mira, ljudi će i dalje ginuti, što želimo izbjeći. Dakle, za nas je mir svakako na prvom mjestu i najhitnija dužnost. Nadam se da će Europljani, odnosno članovi transatlantske zajednice također zauzeti taj stav. Jer u ovoj hemisferi, recimo to tako, retorika rata mnogo je glasnija i snažnija negoli retorika mira”, smatra mađarski ministar.

‘Ako dođe do eskalacije, počinje u susjedstvu, a ne preko oceana’

Dodaje da je njihov položaj specifičan jer teritorijalno granice s Ukrajinom koja je u ratu. No, na opasku da je i Poljska susjeda Ukrajine, te da je njihova podrška puno jača, kaže da je njihov stav drugačiji iz više razloga i da to poštuju.

“Nažalost, naš stav se ne uvažava u Europi, iako provodimo najveću humanitarnu akciju u našoj povijesti. Ne zaboravite jednu stvar: ako dođe do eskalacije rata, eskalacija se neće dogoditi tisućama kilometara dalje ili preko oceana, eskalacija će početi u susjednim regijama, a mi ne želimo biti dio tog rata. To je vrlo ozbiljno i moramo to naglasiti i žao nam je što drugi to ne razumiju”, rekao je Szijjarto.

Ide li Orban u Kijev?

Na pitanje hoće li premijer Viktor Orbán posjetiti Kijev odgovara kako su poziv primili i sada treba obaviti tehnički dio posla u pogledu priprema.

“Nakon što se ispune svi preduvjeti, posjet se može održati, no sada smo u fazi tehničkih priprema. Primili smo poziv i cijenimo ga. Premijer je nedavno u Bruxellesu razgovarao s predsjednikom Zelenskim. Uvijek smo spremni na dijalog, nadamo se da će dijalog imati smisla. Sada sve pripremamo pa ćemo vidjeti”.

Što se tiče potpore Finske i Švedske za članstvo u NATO savezu, tvrdi da je to gotova stvar što se tiče mađarske vlade, a smatra i da se to tiče parlamenta, iako dvije parlamentarne sjednice dolaze tri zemlje koje će biti značajne po tom pitanju. .

O odnosu s Dodikom: Ne vidim tu problem

Zatim je komentirao prijateljske odnose Mađarske i Republike Srpske, odnosno Milorad Dodik.

“Imamo vrlo dobar strateški i prijateljski odnos sa Srbijom i predsjednikom Vučićem, a imamo i vrlo dobar odnos s Republikom Srpskom i njezinim predsjednikom. Jedno ne biste trebali zaboraviti: pobijedio je na izborima, što znači da su Srbi, odnosno građani Republike Srpske, izabrali njega i to treba poštovati. Smatramo da je stabilnost zapadnog Balkana za nas ključna, zato se, primjerice, zalažemo za ubrzanje procesa pristupanja EU-u. Ne, smatramo da je ekonomska stabilnost vrlo važan aspekt stabilnosti općenito. Zato smo pokrenuli natječaj za mala i srednja poduzeća u Republici Srpskoj i uvijek smo otvoreni za razgovore o financijskoj pomoći”, rekao je i dodao da ne vidi problem što Dodika podupiru.

O Ini: Mađarska Vlada se neće petljati

Ina je vrlo dugo u fokusu naših odnosa, hrvatska strana želi promijeniti model upravljanja tom tvrtkom. Je li to izvjedilo i ima li potporu mađarske vlade?

“Mislim da bi bilo vrlo loše kad bi se mađarska vlada uplitala u tu odluku…To prepuštamo vlasnicima i svesrdno se nadam da će se vlasnici upustiti u civilizirani dijalog o tome. Ne želim izbjegavati odgovor na vaše pitanje, ali, nažalost, imam osjećaj da je čitava ova priča o Ina-i bacila svojevrsnu sjenu na naše odnose. Iako, što nas se tiče, bilo bi moguće odvojiti pitanje Ina-e od svih drugih aspekata naše bilateralne suradnje jer smatramo da bi bilo mnogo priča o uspjehu, što bi pomoglo Hrvatima i Mađarima te bi bilo u korist obiju naših država. No iz nekog razloga, aktualna hrvatska vlada ne sprema odvojiti ova pitanja, želi sveobuhvatno promatrati bilateralna pitanja, uključujući Ina-u. Ali mi tu ne možemo ništa”, rekao je i zaključio da mogu držati palčeve da će se vlasnici upustiti u civilizirani dijalog.

“Ne shvaćam, ao tome ću razgovarati i sa svojim prijateljima Gordanom i Davorom, zašto ne možemo odvojiti pitanje INA-e od drugih aspekata bilateralne suradnje. Ne kažem da nije važno. To je političko pitanje jednako koliko i pitanje energenata”, rekao je Szijjarto.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr