Kako je pogriješiti: kako odabrati idealan piling za svoj vrh kože?

Mehanički pilot

Mehanički piling podrazumijeva upravo ono što mu ime kaže – fizičko uklanjanje mrtvih stanica kože s lica. Pilinzi dolaze u obliku proizvoda i raspoznajemo ih prema česticama, no često zapravo nismo svjesni da radimo mehanički piling – kada primjerice peremo lice.

Koristite li četke, gadget, krpice ili višekratne blazinice za pranje lica, već tada možete reći da radite vid mehaničke eksfolijacije. Naravno, ona je znatno slabija od klasičnog piling proizvoda, no ako ga koristite na dnevnoj bazi ili više puta dnevno, osjetit ćete učinke kao da ste koristili piling.

Stoga postoje dvije vrste mehaničkog pilinga:

  • Pilinzi – proizvodi sa sitnim česticama koje mogu biti prirodne (piling čestice su npr. šećer, sol, kava, koštice maslina ili marelica…) ili sintetskog podrijetla (kao što je mikroplastika)
  • Stalno – to su sredstva koja pomažu u fizičkom pilingu, iako to ne rade s česticama. Najčešće su to četke za pranje lica, spužvice, krpe…

Kemijski pilot

Trenutno najpopularnija vrsta pilinga svakako je kemijski piling. To je proizvod koji koristi jednu ili više kiselina, koje reagiraju odmah na dodir s kožom. Kemijski pilinzi koriste se za smanjenje sitnih linija i bora, za poboljšanje teksture kože, protiv hiperpigmentacije, za čišćenje pora…

Postoje dva tipa kiselina koje se najčešće koriste u kemijskim pilinzima:

1. AHA kiseline – ovaj tip prirodne kiseline nalazimo u različitom voću, a djeluje na principu topljenja proteinskih veza između mrtvih stanica, čime uspješno skidaju kožu. Najčešće korištene kiseline su glikolna, laktična, jabučna i mandelična kiselina. Općenito su preporučljive za različite tipove kože.

2. BHA kiselina – salicilna kiselina je fantastičan izbor za masnu, mješovitu i problematičnu kožu, kako penetrira dublje u pore od AHA kiseline. Tako čiste nakupine nečistoća, viška sebuma i mrtvih stanica kože iz pore. Vrijeme pomaže i smanjiti broj prištića u budućnosti, ali i pomoći u boljoj ravnoteži lučenja sebuma.

Enzimatski piling

Najbolji izbor za osjetljivu kožu najčešće je enzimatski piling. Naime, nije ga potrebno trljati poput mehaničkog, a lijepo uklanja mrtve stanice kože. Kao što mu ime da naslutiti, radi eksfolijaciju enzima, poput enzima papaje, ananasa ili bundeve. Njihova prednost je i ta što s njima rijetko kada možete pretjerati!

Kada biste trebali raditi piling?

Večer je najbolje vrijeme za eksfolijaciju, jer ona koža lagano stoji pa je utoliko i osjetljiva, prije svega na UV zračenje. Također, zato je nakon eksfolijacije bitno koristiti i UV zaštitu.

Koliko se često preporučuje raditi piling?

Eksfolijaciju napravite nakon pranja uši, prije tonika ili seruma. Trudite se pilingirati jednom u tjedan dana do jednom u mjesec dana – sve ostalo je potencijalno previše!

Više o temiIzvor: Journal.hr