Kina sprema odgovor Starlinku: lansirat će 13 tisuća komunikacijskih i špijunskih satelita

Iz Kine stiže izvješće, nastalo na Vojnom svemirskom inženjerskom sveučilištu (Space Engineering University) u Pekingu, koje potpisuje njihov profesor Xu Can. Tvrdi da Kina preko svoje novoosnovane tvrtke China Satellite Network Group planira početi intenzivno razvijati, a potom i lansirati komunikacijske satelite koji bi konkurirali SpaceX-ovom Starlinku.

Ratovi satelita

Projekt, kodnog imena “GW”, uključit će lansiranje čak 12.992 satelita, čime bi se stvorila dostojna konkurencija Starlinku. Podsjetimo, SpaceX trenutno nudi satelitski pristup Internetu u većem dijelu svijeta, sa svojih oko 3.600 satelita, nema plana da ih u budućnosti lansira mnogo više: oko 12 tisuća do 2027. godine, a ukupno i do 40 tisuća, prema potrebama. Kad je riječ o imenu, GW bi mogla biti skraćenica za “Guo Wang”, odnosno “nacionalnu mrežu”.

Ciljevi ovog su velikog projektavišestruki. Prvi od njih jest “zauzeti” mjesta u niskoj Zemljinoj orbiti, kako ih ne bi prije njih ugrabio SpaceX. Nadalje, kineski će sateliti ići i na nešto većoj visini, tamo gdje Starlinkovi sateliti još nisu dospjeli, što bi im trebalo dati određene prednosti. I na kraju, Kina planira u svoje satelite izgraditi i tajnovitu tehnologiju kojom bi oni mogli izbliza promatrati i nadzirati, možda i “prisluškivati” satelite iz konstelacije Starlink.

Kina bi tako dobila mogućnost detaljnog mapiranja položaja svih Starlink satelita, a možda i mnogo više. Naime, kineska svemirska agencija CNSA nedavno je zaključila da komunikacijski sateliti SpaceX-a mogu primati naredbe izravno od američkog ministarstva obrane, mijenjati svoje pozicije, pa čak i aktivno djelovati protiv konkurentskih satelita tako što će se zabiti u njih – jer nema dodatnih potvrda, ali svakako zvuči kao prijetnja satelitima drugih zemalja i vlasnika.

Da plan o 13 tisuća kineskih satelita zaista postoji, može se zaključiti i iz službenog zahtjeva, koji je još 2020. godine stigao Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji (ITU), u kojem se traži dozvola za lansiranje upravo tog broja satelita.

Više o temiIzvor:Bug.hr