Fondovima rizičnog kapitala umjetna inteligencija rizična je i skupa igrača

  • Veliki fondovi rizičnog kapitala koji su se ‘opekli’ na kripto tržištu oprezni su s financiranjem AI startupa
  • Smatraju da su im vrijednosti u ovom trenutku procijenjene

Fondovi rizičnog kapitala iz Silicijske doline skeptični su prema ulaganju u rastuće startupove s umjetnom inteligencijom (AI), osobito nakon Microsoftovog ChatGPT-a. Strahuju od sličnog scenarija i gubitaka koji su doživjeli ulažući se u kriptovalute, piše Financial Times.

Prema PitchBooku, vrijednost poslova sklopljenih između američkih rizičnih fondova prepolovila se između prvog i četvrtog tromjesečja prošle godine, s 81 na 41 milijardu dolara. U istom razdoblju kripto biznis pao je za više od 80 posto.

Entuzijazam prema umjetnoj inteligenciji pojavio se nakon što su mnogi veliki investitori, poput Sequoia Capitalpropali zbog ulaganja u novonastale kripto tvrtke, da bi vrijednosti kriptovaluta pale tijekom prošle godine.

Gordon Ritter, osnivač fonda Prijestolnica nastajanja iz San Francisca vjeruje da najnovija dostignuća na polju umjetne inteligencije predstavljaju veliki tehnološki napredak, međutim, u ovom trenutku jednostavno se ne vidi u tome isplativost ulaganja. Njegova je lani tvrtka ulagala u uspješne startupove kao što je Zoom.

– Svi sanjaju što nam to donosi u budućnosti. Postoji neki tijek misli o tome kako će umjetna inteligencija moći učiniti sve. Idemo u suprotnom smjeru – rekao je Ritter za FT.

Skepticizam odražava napetost među fondovima u Silicijskoj dolini, koji su s jedne strane uzbuđeni zbog umjetne inteligencije, kao i drugi zabrinuti zbog slabljenja tehnoloških trendova i pada ulaganja u startupove tijekom prošle godine.

No nedavno lansiranje “generativnih AI” alata kao što je OpenAI-jev ChatGPT chatbot, sposoban odgovoriti na složena pitanja, proizvelo je novo uzbuđenje zbog potencijalnog pojavljivanja novih tvrtki koje će definirati industriju u budućnosti.

Prošlog tjedna Financial Times je otkrio da je Andreessen Horowitz uložio više od 200 milijuna dolara u Character.ai, procjenjujući tog chatbota na oko milijardu dolara.

U međuvremenu, godinu dana star startup Infleksija AIkoji su osnovali suosnivač DeepMinda Mustafa Sulejman i kreator LinkedIne Reid Hoffmanpregovara o prikupljanju do 675 milijuna dolaranakon što je prošle godine već prikupio 225 milijuna dolara.

Ovog je mjeseca Google platio oko 300 milijuna dolara za preuzimanje 10 posto udjela u Anthropicu.

U siječnju je Microsoft potvrdio “investiciju od više milijardi dolara” u OpenAIkoji je od Microsofta navodno tražio 10 milijardi dolarana temelju procjene vrijednosti od 29 milijardi dolara.

Stoga su mnogi fondovi oprezni, ne samo zbog vrtoglavih procjena vrijednosti već i ogromnih količina kapitala koje startupovi traže za izgradnju AI temelja poput sustava strojnog učenja koji zahtijevaju ogromne količine podataka i računalne snage.

– Tvrtke su izrazito procijenjene i jedina opravdana investicijska teza je ući u njih vrlo rano. Inače ih kupujete samo zbog FOMO-a (straha od propuštanja važnih događaja) – citirao je FT jednog uglednog investitora.

Potencijal umjetne inteligencije privukao je i osobe poput Sare Guo koja je prije godinu dana vodila ulaganja u kripto sektor za tvrtku rizičnog kapitala Greylock, a bila je ‘anđelo ulagač’ u mjenjačnicu kriptovaluta FTX.

FTX je u međuvremenu bankrotirao, ali Guo je sa svojim novim fondom Uvjerenje prikupila više od 100 milijuna dolara za ulaganje u umjetnu inteligenciju. Ona tvrdi da je sada dobro vrijeme za ulaganje u umjetnu inteligenciju i da je konkurencija žestoka, ali priznaje da su neke od ovih procijenjenih vrijednosti besmislice.

Umjesto ulaganja u temeljnu AI tehnologiju, mnogi bi investitori radije ulagali u aplikacije koje će se iz nje proizvesti. Čekaju dolazak ‘ubojite aplikacije’s jasnim komercijalnim potencijalom, kao što je bio slučaj s Uberom.

Kako su se korisnici mogli sada ‘igrati’ sa ChatGPT-om da im, primjerice, piše pjesme i javne govore ili Dall-Ejem da stvaraju fantastične crteže, pokazalo se da, što je više ljudi koristilo te programe, tako je rasla i učestalost pogrešaka i neželjenih odgovora. Stoga u

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr