VIDEO Gruzija oslobodila 130 privedenih prosvjednika: Žustre borbe na ulicama se smiruju

Gruzijsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je pustilo iz pritvora 132 osobe privedene zbog sudjelovanja u velikim prosvjedima protiv prijedloga zakona o “stranim agentima”.


Gruzijska vladajuća stranka Gruzijski san priopćila je ranije u četvrtak da odustaje od prijedloga zakona o “stranim agentima” nakon dvije noći nasilnih prosvjeda protiv onoga za što protivnici kažu da je autoritarni zaokret inspiriran Rusijom koji ugrožava nade u priključenje zemlje Europskoj uniji.

Unatoč toj objavi, tisuće ljudi ponovno su izašle u četvrtak navečer na ulici Tbislija, iako su prosvjedi ovaj put bili mirni, prema izvjestiteljima. U proteklim danima policija je koristila vodene topove i suzavac za razbijanje demonstracija.

Predloženi zakon prisilio bi sve gruzijske organizacije koje primaju novac iz inozemstva više od 20 posto svojih prihoda da se registriraju kao “strani agenti”, inače bi bili kažnjeni.

“Mi smo Europa” – prosvjed u Gruziji i danas je velik unatoč obećanju Gruzijskog sna da će povući nacrt o stranim agentima. Traže od GD-a da faktički propadne zakon u Saboru i održi riječ. U međuvremenu je ispunjen drugi zahtjev za puštanje svih zatočenika. pic.twitter.com/tQklEwqEnF

— Mariam Nikuradze (@mari_nikuradze) 9. ožujka 2023

Prosvjednici sada traže sazivanje saborske sjednice kako bi se zapravo povukao zakon koji je prošao prvo čitanje i pustili uhićene, što je Ministarstvo unutarnjih poslova prihvatilo.

Ne, protiv odgovornih za nasilje nad policijom i uništavanje društvene imovine bit će pokrenut sudski postupak. Gruzijski san je prvi tumačio zakon kao neophodan za razotkrivanje kritičara Gruzijske pravoslavne crkve, jedne od najmoćnijih institucija u zemlji.

VIDEO: Vladajuća stranka u Gruziji objavila je da zaustavlja planove za uvođenje zakona o “stranim agentima” sličnog ruskog, ali je podrška obećala pojačati prosvjede. pic.twitter.com/Vy6ibfMVhB

— Novinska agencija AFP (@AFP) 9. ožujka 2023

Izaslanstvo Europske unije pohvalilo je odluku o povlačenju zakona objavivši na Twitteru: “Pozdravljamo objavu vladajuće stranke o povlačenju nacrta zakona o ‘stanom utjecaja'”.

Protivnici prijedloga zakona, uključujući gruzijsku predsjednicu Salome Zourabišvili, koja je rekla da će se primijeniti pravo veta, usporedili su ga s ruskim zakonom iz 2012., koji se koristi za suzbijanje neslaganja s vlasti.

Gruzijska vlada kaže da je zakon oblikovan prema američkim zakonima o stranim agentima koji su na snazi ​​od 1930-ih.

Nacrt zakona razljutio je pristaše gruzijskog članstva u Europskoj uniji, nakon što su dužnosnici EU osudili nacrt zakona i rekli da će zakomplicirati put Gruzije ka pridruživanju bloku.

Prošle je godine Europska unija odbila Gruziji dodijeliti status kandidata uz Moldaviju i Ukrajinu, navodeći kao razlog zastoj političkih i pravosudnih reformi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr