Juan u 2022. činio gotovo četvrtinu plaćanja u ruskom uvozu

Kineski juan činio je u 2022. godini gotovo četvrtinu plaćanja u ruskom uvozu, objavila je u četvrtak ruska središnja banka, također ističući da je njegov udio porastao u valutnom trgovanju u veljači.

Udio Juana skočio je sa svega četiri posto na čak 23 posto u ukupnim plaćanjima ruskog uvoza u 2022., pokazuju podaci središnje banke.

Kineska valuta preuzela je tako značajnu ulogu u plaćanjima, smanjivši primat dolara koji je zauzimao uvjerljivo prvo mjesto od raspada Sovjetskog Saveza 1991., primjećuje Reuters.

Udio domaće valute rublja pao je s 29 na 27 posto, priopćila je banka. U veljači udio valutnog para dolar-rubalj u operacijama na tržištu u Rusiji pao je na 36 posto, najniži nivo unatrag više godina, navodi središnja banka u izvješću o rizicima na financijskim tržištima.

Udio juana u valutnim parovima juan-rubalj i juan-dolar porastao je pak s 33 na 37 posto. – Obujam deviznih operacija u ‘toksičnim’ valutama nastavlja se smanjivati ​​- priopćila je središnja banka.

U veljači su banke ograničile pristup dolarskoj likvidnosti očekujući nove sankcije, što je nakratko izazvalo manjak deviza. Izvoznici su, pak, zbog pada cijena energenata smanjili prodaju deviza na 7,8 milijardi dolara.

Početkom ožujka, nakon uvođenja novih sankcija, likvidno

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr