Hanfa je Tankerskoj plovidbi odobrila ponudu za preuzimanje Turisthotela

S obzirom na to da je Turisthotel prijavio sumnju na objavu povlaštenih informacija putem elektroničkih poruka, Hanfa izričito provodi dodatni nadzorni postupak u okviru svojih vlasti, ali isti neće utjecati na odluku iz ove odluke.

Upravno vijeće Hanfe na današnjoj održanoj sjednici donijelo je rješenje kojim se Tankerska plovidba odobrava objavljivanje ponuda za preuzimanje Turisthotela. Cijena koju zadarski brodar obvezuje platiti iznosi 610,53 eura po dionici. Kako se navodi, to je najviša cijena po kojoj je Tankerska plovidba stjecala dionice, dok je prosječna burzovna u referentna tri mjeseca prije nastanka obveze objave ponude iznosila 581,59 eura.

Otkako je za Tankersku 18. siječnja nastupila obveza preuzimanja (prag od 25 posto prešla je kupnjom 14,6% udjela čime je stigla na ukupno 39,3%), nizale su se međusobne optužbe i prijave sumnji u nedozvoljena postupanja, pa se činilo da bi i postupak odobrenja mogao uzeti još nešto vremena. Hanfa je, međutim, donijela pravorijek, a rješenje o odobrenju popratila je i obrazložila u vezi s navedenim okolnostima. “S obzirom da je Turisthotel prijavio sumnju na objavu povlaštenih informacija putem elektronskih poruka, Hanfa je izričito u okvirima svojih vlasti o tome provela dodatni nadzorni postupak kojim će se utvrditi je li u tim porukama iznesena povlaštena informacija kako je definirana Uredba o zlouporabi tržišta. Taj postupak neće imati utjecaja na odluku iz ovog rješenja”, navodi se u priopćenju.

Iz regulatornih agencija, usto, naglašavaju i da su “uzimajući u obzir dosadašnju javnu komunikaciju predstavnika Turisthotela i Tankerske plovidbe te pojedinih dioničara”, dvjema kompanijama upućeni i dodatni dopisi. U njima se upozorava da se “tijekom trajanja ponude za preuzimanje pridržavaju odredbe ZPDD-a povezane s javnim izražavanjem komentara i mišljenja, kako bi se svim ostalim ulagačima omogućilo da se samostalno i razborito donese vlastitu investicijsku odluku”.

U Hanfiju ističu da su u postupku utvrđivanja najviše cijene dionice zatražene očitovanja Tankerskih, Turishotela i investicijskog savjetnika – društva Interkapital vrijednosni papiri, kako bi se utvrdile činjenice povezane s naknadama koje su eventualno bile predmetom posljednjih ugovora o kupoprodaji dionica između ugovornih strana.

Konkretno, navode da je Hanfa tražila informacije o tome je li, kada i pod određenim uvjetima prenositeljima dionica pored ugovorene kupoprodajne cijene ponuđena i kompenzacija odnosno dodatna naknada za dionice Turisthotela. Usto, zatražena su očitovanja u čemu se sastojala takva eventualna naknada (novčani iznos, vrijednosni papiri ili nešto treće) te, ako su ponuđeni vrijednosni papiri, kome je ponuđena takva naknada, jesu li pregovori rezultirali sporazumom/ugovorom, kada je sklopljen i od čega sastojao se, te jesu li već izdani vrijednosni papiri ili će se tek izdati.

“Iz očitovanja stoji da su postojali prijedlozi o naknadama koje pojedini dioničari s kojima je sklopljeni ugovor u konačnici nisu prihvatili, niti je s njima pojedinačno sklopljen dodatni sporazum koji bi to regulirao. Izvršene su i provjere transakcija po računima otvorenim u kreditnim institucijama i utvrđeno je da osim iznosa kupoprodajne cijene (od 610,53 eura) po dionici, prodavateljima nije isplaćen nikakav drugi iznos kao eventualna dodatna naknada”, stoji u priopćenju.

“Stoga je u okvirima ovog postupka utvrđeno da će s utvrđenom cijenom iz ponude za preuzimanje svi dioničari biti u jednakopravnom položaju. U trenutku objave ponude, svi preostali dioničari će samostalno donijeti investicije

Više o temiIzvor:Poslovni.hr