Sukob i raskol među najutjecajnijim lokalnim dioničarima dobio je na žestini

Zbog poruka o dogovaranju cijene dionica preuzimanja Turisthotela ‘na čekanju’.

Preuzimanje zadarskog Turisthotela, kojemu su i prije nastanka obveze javne ponude za Tankersku plovidbu kao preuzimatelja prethodili zagušeni sukobi i raskol među najutjecajnijim lokalnim dioničarima, preraslo je u otvoreni sukob prije nepuna dva mjeseca. U međuvremenu je samo dobio na žestini. U glavnim su ulogama s jedne strane Tankerska plovidba, kao i druge uprave i nekoliko lokalnih dioničara od kojih su neki zastupljeni iu Nadzornom odboru. Rukavice su skinute netom nakon potvrde nastanka obveze davanja ponuda za preuzimanje (18. siječnja), a to se dosad očitovalo nizom objava inkriminirajućih informacija i izmjena međusobnih optužbi, uglavnom putem lokalnih medija.

prijedlog ‘naknade’

Počelo je s prijavama prijetnje policije (predsjednice Meri Matešić Sičić protiv čelnika Tankerske Marija Pavića) i prijeporima oko namjere isplate predujma dividende, Nastavilo se, s druge strane, prozivanjem Uprave i predsjednika NO-a Frane Skoblara i za neke druge poslovne odluke koje su ocijenjene spornima s obzirom na već poznatu obvezu preuzimanja i prateća zakonska ograničenja. A onda su dio arsenala poštanskih i elektroničkih prepisa iz razdoblja mjesec-dva prije nego što je Tankerska stigla nadomak preuzimanja obvezujućeg praga.

Prvo je pokrenuta prepiska o ponudi “prijedloga kompenzacije razlike u cijeni” od rujna 2022. koji bi četvorki većih dioničara u konačnici (kroz mehanizam naknadnog ulaganja u obveznice Tankerske odnosno njezine SPV tvrtke) osigurao veću cijenu od one u javnoj ponudi za (ostale) dioničare . Dvoje od njih, tadašnje članice Uprave Danke Nekić i člana NO-a Ante Barića, u okviru transakcije rukovoditelja putem ZSE početkom studenoga prijavilo je prodaju dionica po 4600 kuna ili 610,5 eura. To je ujedno referentna tj. minimalna cijena za javnu ponudu preuzimanja, au očitovanju na napise o “tajnim aranžmanima” oboje je negiralo da je ušlo u bilo kakve dodatne aranžmane.

Ovaj tjedan, pak, u lokalnim su novinama dospjele i kolovoške prepiske u kojima je Nekić, danas bivša članica Uprave i bivša dioničarka Turisthotela, brokerima Tankerske podastrla detaljan uvid u poslovanje tvrtke. Na red su, dakle, došle i optužbe da su ključni paketi dionica kupljeni na temelju povlaštenih informacija. Kako su one zasigurno i službeno upućene Hanfi, rješavanje zahtjeva Tankerske za odobrenjem ponuda za preuzimanje moglo bi se još oduljiti. U svakom slučaju, budući da se radi o indicijama zlouporabe ovlaštenih informacija, čini se da će ocjena regulatornih agencija zahtijevati još poneki krug traženja očitovanja preuzimatelja.

S obzirom na potencijalno inkriminirajuće informacije objavljene od nastanka obveze objave ponude za preuzimanje, Hanfu smo pitali u kojoj je fazi taj postupak, je li u međuvremenu pokrenut i nadzor te, ako jest, na koje se prijepore odnosi ili je li neki od nalaza možda već prosljeđen i nadležnim tijelima za daljnje istrage. “Hanfa sve dostupne informacije uzima u obzir u okviru kontinuiranog nadzora koji obavlja po službenoj dužnosti”, stoji u odgovoru Agencije. Podsjećaju i da “nisu u mogućnosti davati pojedinačne informacije o postupcima nadzora”.

Nije odgovorila

U odnosu na postupak odobrenja zahtjeva za preuzimanje, a prema odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava, napomenu kako Agencija o zahtjevu ponuditelja donosi rješenje u roku od 14 dana od dana primitka urednog zahtjeva, a kada se zahtjev smatra urednim propisano je, kažu, ZPDD. -om. Prema svemu sudeći, regulator će vjerojatno tražiti određena pojašnjenja u vezi s posljednjim setom “mejlova” povezanih uz otkrivanje povjerljivih informacija o poslovanju budućem preuzimatelju.

U redovima pojedinih većih “nelokalnih” dioničara, pak, s tim u vezi neki od njih prisjećaju se da je na glavnoj skupštini u rujnu prošle godine Upravi bilo postavljeno i pitanje “je li se ikada dogodio ‘prijavljivanje’ u korist jednog ili više dioničara ili potencijalnih investitora, a da drugima nije dostavljena obavijest”. Pozivajući se na zapisnik sa skupštine, kažu kako je Nekić tom prilikom rekla da ne bi odgovorio na to pitanje, ali da može odgovoriti pisanim putem. Predsjednik NO Skoblar rekao je da je u 2021., koja je predmet odlučivanja skupštine, toga nije bilo, dok je predsjednica Uprave Matešić Sičić rekla da “Uprava nije kontaktirala ni sastavljala izvješća ni za kakvog investitora”.

Kako će Hanfa izvagati saznanja u okviru postupka od

Više o temiIzvor:Poslovni.hr